Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A képzőművészeti egyetem több mint ötven dolgozója és polgára szolidaritását fejezte ki a pedagógusokkal

Ez a cikk több mint 1 éves.

Ötvenkilenc aláírója van annak a szerkesztőségünkhöz eljuttatott szolidaritási nyilatkozatnak, amelyet a Magyar Képzőművészeti Egyetem dolgozói és egyetemi polgárai fogalmaztak meg a pedagógusokért.

A nyilatkozat aláírói biztosítják a pedagógusokat, hogy „teljes mértékben támogatják a pedagógusok jogos munkajogi küzdelmét”, ami a bérrendezésről és a sztrájkhoz való jogról szól.

Felhívják a figyelmet arra, hogy a közoktatás, és az abban dolgozók társadalmi megbecsülése és díjazása nem csak az érintettek ügye, hanem nemzeti érdek. Tiltakoznak a pedagógusokat érő megalázás, megfélemlítés és elbocsátások ellen.

Az aláírók követelik a kormánytól, hogy hagyjon fel a megfélemlítő gyakorlataival és kezdjen tárgyalásba a szakszervezetekkel.

„Teljes mértékben támogatjuk a pedagógusok követeléseit, polgári engedetlenségi akcióikat, valamint az október 14-re tervezett országos tanársztrájkot!”

A nyilatkozat a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének Magyar Képzőművészeti Egyetem-i alapszervezetének kezdeményezésére született.

Korábban az ELTE majdnem háromszáz dolgozója biztosította szolidaritásáról a pedagógusokat. Az ELTE-s aláírók a polgári engedetlenség részeként 2022. október 14-én csak korlátozottan látták el oktatói és adminisztratív feladataikat.

A teljes nyilatkozat:

A Magyar Képzőművészeti Egyetem alábbi dolgozói és egyetemi polgárai teljes mértékben támogatják a pedagógusok jogos munkajogi küzdelmét, ami elsősorban bérezésük méltó rendezésére és a sztrájkot ellehetetlenítő törvény visszavonására irányul. 

A közoktatásban dolgozók társadalmi megbecsülése és megfelelő díjazása nemcsak a pedagógus kollégáink emberi méltósága és egzisztenciális körülményei szempontjából fontosak, hanem hosszabb távon a magyar közoktatás általános minőségét is meghatározzák, amelynek védelme nemzeti érdek!

Tény, hogy az elmúlt tíz évben a magyar oktatás átlagos színvonala folyamatosan és drámai mértékben romlott. Egy felelős kormányzat magától értetődő feladata ennek a tendenciának a megfordítása. Ehhez halaszthatatlan első lépés a tanárok jogos követeléseinek teljesítése.

Tiltakozunk az ellen, hogy az oktatásban tapasztalható súlyos problémák megoldása helyett a kormányzat a sztrájk alapjogától megfosztott pedagógusokat megalázza, megfélemlíti és állásaikból elbocsátja! 

Követeljük, hogy a Belső-Pesti Tankerületi Központ haladéktalanul vonja vissza a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárainak közalkalmazotti jogviszonyát megszüntető, szeptemberben kézbesített határozatait!

Határozottan követeljük, hogy a kormányzat azonnal hagyjon fel a pedagógusok megfélemlítésével, jogos kérelmeik semmibe vételével és haladéktalanul kezdjen tárgyalásokat a pedagógus szakszervezetekkel!

Teljes mértékben támogatjuk a pedagógusok követeléseit, polgári engedetlenségi akcióikat, valamint az október 14-re tervezett országos tanársztrájkot!

Budapest, 2022 október 12.

Az MKE-FDSZ Szakszervezet kezdeményezésére: 

  1. KissPál Szabolcs
  2. Szűcs Réka
  3. Fusz Mátyás
  4. Fernezelyi Márton
  5. Szegedy-Maszák Zoltán
  6. Őze Eszter
  7. Lázár Eszter
  8. Kicsiny Balázs
  9. Peternák Miklós
  10. É. Kiss Piroska
  11. Sugár János
  12. Bóna István
  13. Chilf Mária
  14. Kiss Gabriella
  15. Nagy Imre
  16. Varga Tünde
  17. Révész Emese
  18. Dobó Bianka
  19. Kovács Gyula A.
  20. Bakos Gábor
  21. Horváth Dániel
  22. Albert Ádám
  23. Langh Róbert
  24. Labancz István
  25. Vincze Krisztina 
  26. Szabadi Adrienne
  27. Kovácsik Kinga
  28. Kubik Elvira
  29. Tóth Brigitta
  30. Szilágyiné Ujváry Gabriella
  31. Vass Anna
  32. Erdődy József Attila
  33. Csík György
  34. Galambos Éva 
  35. Őze Krisztina
  36. Mélyi József
  37. Tóth-Dolenszky Réka
  38. Pajor Patrícia
  39. Bojtos Anikó
  40. Csanádi Judit
  41. Fehér Judit
  42. Brittnek Andrea
  43. Agg Lili
  44. Tulisz Hajnalka
  45. Boros Lőrinc
  46. Arláth Krisztina
  47. Murányi Mózes Márton
  48. Papp Szilvia
  49. Kovács Kristóf
  50. Donnák János
  51. Jobbágy Bernadett
  52. Máté Dániel
  53. Enzsöly Kinga
  54. Erdős Zsófi
  55. Radák Eszter
  56. Kortmann Járay Katalin
  57. Mézes Tünde
  58. Hevesi Nándor
  59. Tóth Dániel

 

Címlapkép: Wikimedia Commons