Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Zárva lesznek pénteken a XV. kerületi óvodák, 400 dolgozó csatlakozik az országos tanársztrájkhoz

Ez a cikk több mint 1 éves.

Három összevont XV. kerületi óvoda dolgozói csatlakoznak a pedagógusok pénteki akciójához, így mintegy négyszázan fognak polgári engedetlenségben részt venni – olvasható a noÁr mozgalom oldalán szerdán megejelent közleményben. 

Ez azt jelenti, hogy 2022. október 21-én a XV. kerületi óvodák dolgozói nem fogják felvenni a munkát, így intézményeik nem tudnak gyermekeket sem fogadni.

Az óvodai dolgozók azt írják kollégáiknak címezve:

„Mint tapasztaljátok saját bőrötökön, az óvodákban dolgozó kollégák (is) mindennapi megélhetési gondokkal küzdenek az alacsony fizetések miatt, ráadásul sokan kényszerültek hivatásukat feladni a megalázóan alacsony, megélhetésre nem elegendő fizetések miatt.”

Arról is beszámolnak, hogy számos, a megbecsülésükre, bérrendezésükre irányuló kezdeményezésben vettek már részt (sztrájkoltak és tüntettek is), minden módon igyekeztek kifejezni, hogy változtatást szeretnének, mert jobb, emberhez méltóbb fizetésre van szükségük.Most úgy döntöttek, hogy a figyelemfelkeltésnek az „utolsó módjához” nyúlnak: polgári engedetlenség keretében szeretnék felhívni a törvényhozók figyelmét a gyermekekkel dolgozók problémáira.

Kiállnak azon kollégáik, iskolában, szakszolgálatoknál, bölcsődékben dolgozók mellett is, akik különböző okok miatt (anyagi, megfélemlítés, stb.) nincsenek abban a helyzetben, hogy csatlakozhassanak kezdeményezésükhöz. 

A közleményt kiadó dolgozók azt követelik, hogy a pedagógus bértábla vetítési alapját tegyék inflációkövetővé, és igazítsák a mindenkori minimálbérhez. Azt is szeretnék, hogy visszamenőlegesen emelkedjen az oktatásban nem pedagógus munkakörben foglalkoztatottak garantált illetménye.

Bár ekkora megmozdulás nem volt múlt szerdán az óvodai dolgozók részéről, akkor is akadtak intézmények, ahol csatlakoztak az országos pedagógussztrájkhoz annak ellenére, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének értékelése szerint nem jellemző, hogy az óvodák beleállnának hasonló akciókba. Náluk ugyanis sokkal nehezebb megszervezni a munkabeszüntetést, és akkor  is szükség volt a szülők támogatására. Az Óbudai Egyesített Óvodák tagintézményeiben így végül több mint 150-en sztrájkoltak.

Címlapkép: Mérce