Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Példátlan mértékben, 1200 forinttal drágul jövő évtől a társadalombiztosítás

Ez a cikk több mint 1 éves.

Újfent megnövelte az egészségügyi szolgáltatás járulékát a kormány. Jövő évtől 1200 forinttal többet, azaz havonta 9600 forintot kell fizetni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak a társadalombiztosításért – írja a 24.hu.

A tb ára rendszeresen emelkedett az elmúlt években, bár a mostaninál lényegesen kisebb mértékben. Míg 2020-ban az egészségügyi szolgáltatási járulék havonta 7710 Ft volt, ez az összeg 2021-től havonta 8000 Ft-ra, majd 2022-től 8400 Ft-ra nőtt.

2020-ban példátlan szigorítás is történt – egy 2020 júliusában életbelépő törvény, az úgynevezett tb-törvény alapján ha valaki nem fizeti ki a hozzájárulását hat hónapon keresztül, az elveszti a biztosítását, azaz nem jogosult ingyenes ellátásra. Az ezt követő hónapokban, a koronavírus-járvány közepette több mint 76 ezer ember veszítette el jogát az egészségügyhöz a törvény értelmében. Ahogy a koronavírus idején, a megélhetési válság is alatt várhatóan nőni fog azok száma, akik elvesztik biztosításuk.

A TAJ-számot elveszítők közt felülreprezentáltak az iskolát fiatalon elhagyók, a szegényebb régiók lakói, az alkalmi munkákból élők és a feketén foglalkoztatottak.

Félmillióra becslik azok számát, akik nem rendelkeznek érvényes TAJ-számmal, de erről nincsenek hivatalos adatok – olyannyira, hogy még Rétvári Bence államtitkár se merte megbecsülni számukat egy parlamenti írásbeli kérdésre adott válaszában.

Annyi viszont bizonyos, hogy az idénymunkából élők gyakran nem is tudják, hogy a munkáltatójuk nem fizet utánuk tb-t. Az érintettek legtöbbször nem is tudják, hogyan állíthatnák vissza biztosításuk.

Azok, akik 16 évesen hagyják el az iskolák, még nem vállalhatnak munkát, ami fedezné a biztosításuk, mégis fizetniük kell a tb-t, önköltségen. Ez a szakértők szerint valójában joghézag, és a rendszer átgondolatlanságára utal.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt