Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kedden tüntetnek a debreceni gyógyszergyári dolgozók, nem várnak tovább a bérkompenzációra

Ez a cikk több mint 1 éves.

Nyár óta folynak a tárgyalások a TEVA gyógyszergyárnál egy évközi béremelésről, de azóta semmiféle konkrétummal nem tudott előállni a vezetőség. Pedig a VDSZ (Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége) debreceni szakszervezete már több javaslatot is tett. Az elhúzódó és eredménytelen tárgyalásokra kedden demonstrációval reagálnak a dolgozók.

„Nincs a helyi vezetőségnek kellő kompetenciája ennek a kérdésnek az elrendezéséhez” – mondta a Mércének Székely Tamás, a VDSZ elnöke. Több gyógyszergyárban azonban már sikerült kiharcolni a kompenzációt, és emiatt ő a debreceni TEVA-val kapcsolatban is bizakodó.

Szerinte kénytelen lesz a vezetőség teljesíteni a szakszervezet követeléseit, különben súlyos munkaerőproblémával kellene szembenézniük.

Az év eleji bértárgyalásokkor még senki nem látta jönni a gazdasági visszaesést, és erre a szakszervezeti elnök szerint most mindenképpen reagálnia kell a munkáltatónak:

„Szükségesnek tartunk egy gyors béremelést annak érdekében, hogy a munkavállalók a megnövekedett rezsit fizetni tudják és biztonságban legyenek az inflációtól.”

Nem meglepő, hogy a TEVA dolgozói a demonstráció mellett döntöttek, miután hónapok óta eredménytelenül tárgyalnak a cégvezetőkkel. A VDSZ pedig nem hagyja elbizonytalanítani magát, az elnök szerint a holnapi akció is annak lesz a nyomatékosítása, hogy elkötelezettek a szándékuk mellett.

„Egyelőre ez egy figyelemfelhívás, hogy itt vagyunk és dönteniük kell. A következő lépéseket nyilvánvalóan az ebből fakadó tárgyalás fogja meghatározni” – mondta Székely, aki azt ígérte, hogy nem állnak le, amíg el nem érik a béremelést. A dolgozókat is elszántnak látja. A szervezőkkel arra számítanak, hogy a holnap délutáni demonstráción szinte mindenki részt fog venni – a műszakváltásnál lesz valószínűleg nagyobb a tömeg. A helyszín a Pallagi úton lévő TEVA-gyár lesz.

Hogy később hogyan folytatnák a nyomásgyakorlást, Székely nem árulta el, mert abban bízik, „a munkáltató belátja, hogy egy érdemi megállapodás előrébb visz, mint bármi más.”

Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt