Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Fizessétek ki a tanárainkat!” – reggeltől estig tiltakozások lesznek szerdán a fővárosban és országszerte

Ez a cikk több mint 1 éves.

Egésznapos megmozdulásokkal, élőlánccal, koncertekkel készülnek október 5-re a pedagógusok világnapjára tanárok, diákok és szülők. Az ország több pontján petíciót adnak át az ombudsmani irodáknak, a BKK dolgozók és a legnagyobb szakszervezeti szövetségek szolidaritási kiállásokkal készülnek este pedig a diákok szervezésében elfoglalják a Margit hidat.

A nap legfontosabb történéseiről élőben közvetítünk a Mérce Facebook-oldalán, az eseményeket percről-percre is követjük majd, helyszíni beszámolókkal, riportokkal, fotósorozatokkal.

Az október 5-i menetrend előreláthatólag így néz majd ki:

Budapest

7:15-7:45 Élőlánc Csepelen, a Vermes Miklós Általános Iskola, a Móra Ferenc Általános Iskola és a Jedlik Ányos Gimnázium között.

7:45-9:00 között élőláncot állnak majd a tanárokkal szolidaritást vállaló diákok és szülők, összesen 49 iskolából a Döbrentei tér és a Keleti Pályaudvar között, a (Döbrentei tér Erzsébet híd – Ferenciek tere – Astoria – Baha Lujza tér – Keleti pályaudvar vonalon).

8:00-kor a Szél Kálmán téren,

9:00-kor pedig a Madách téren tiltakoznak majd a munkabeszüntetésben résztvevő tanárok.

8:00-9:00 Kőbánya, Szent László Gimnáziumnál tiltakozás

9:30 Radnóti Miklós Gimnázium és a Szent István Gimnázium tanulói és tanárai szerveznek flashmobot az Abonyi utcába, a Szent István sportpályájánál.

12:00-kor dudaszóval fejezik ki szolidaritásukat a BKK dolgozói.

12:00 A kormány szabályt sértett! közös sajtótájékoztatót tart a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezete (TBDSZ), az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ), a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ) és a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ).

14:30-tól Petíciót adnak át a legnagyobb pedagógus szakszervezetek az Alapvető Jogok Biztosának Falk Miksa. (Ezzel egyidőben Győrön, Miskolcon és Pécsen is ellátogatnak az Alapvető Jogok Biztosához.)

15:30 Óbuda Fő téren tiltakoznak a munkabeszüntetésben résztvevő tanárok

17:00-19:00 Hídfoglalás a tanárokért – diákok szervezésében elfoglalják a Margit hidat a pedagógusok követeléseivel egyetértők.

19:00 Szolidaritási koncert a Pedagógusainkért!  A Kossuth téren a Tanítanék és a noÁr mozgalom szervezésében lesz zenés program, ahol fellép noÁr, valamint az eduline információ szerint zenél majd a Kiscsillag, a Funktasztikus, a Mered, Szakács Gergő, Nági & Betti, Agócs Márton, a Damara, Péterfy Bori & Love Band is.

Országosan

Tanárdemonstrációk:

7:00-7:40 Szombathely, Kanizsai Dorottya Gimnázium előtt

14:30 Budaörs, az önkormányzat előtt

16:00 Dunaújváros, a főiskola előtt

16:15 Budakalász, a Kárpátok őre szobornál

17:00 Sopron, Széchényi tér

Petícióátadások: 

15:00 Pécs, Koller utca 7. (az Alapvető Jogok Biztosának irodája előtt).

15:00 Győr, Kálvária utca 1-3. (az Alapvető Jogok Biztosának irodája előtt).

15:30 Miskolc, Görgey utca 5. (az Alapvető Jogok Biztosának irodája előtt).

Élőláncok:

7:30 Szeged, Szegedi Szakképzési Centrum Gábor Dénes Technikum és Szakgimnázium előtt.

16:00 Veszprém,  Kossuth Lajos Általános Iskola előtt.

A tanársztrájkot, a demonstrációkat és a polgári engedetlenségi mozgalmat itt követtük szorosabban.

Amint arról beszámoltunk, az elmúlt napokban ismét fókuszba került a Pedagógusok Világnapjára demonstrációval készülő tanárok ügye, miután a tankerületi vezetés korábbi fenyegetéseit beváltva pénteken elbocsátott 5 dolgozót a fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. Ezt később három spontán demonstráció is követte, legutóbb hétfő délután adták át a tanárok azonnali visszahelyezését követelő petíciót a szülők és a diákok a Belügyminisztériumnak.

Az idén ősszel az ország számos pontján szervezett polgári engedetlenségi akciók zajlottak, amelyekről igyekeztünk a Mércén mi is beszámolni, a Civil Közoktatás Platform térképes gyűjtésén itt megtekinthetők.