Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem sikerült a postásoknak megegyezni a legnagyobb magyar munkáltatóval a válságkompenzációról

Ez a cikk több mint 1 éves.

Nem hozott pozitív eredményt a Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége (POFÉSZ) és a Kézbesítők Szakszervezete (KÉSZ) által kezdeményezett konzultáció a 2022. és 2023. évi bérfejlesztések korrekcióját illetően – derül ki a POFÉSZ oldalán közétett közleményből. A két szervezet a válsághelyzetre való tekintettel szeretett volna bérfejlesztést, de legalább egyszeri kompenzációt kérni a legnagyobb magyar munkáltatónak számító Magyar Posta Zrt.-től.

Az ügyben megkerestük Pfeifer Tamást, a POFÉSZ alelnökét, aki lapunknak elmondta, az infláció alakulása és a részleges rezsicsökkentés kivezetés miatt kértek a munkáltatótól egy egyszeri kompenzációt, amit elutasítottak. Hozzátette, kérhettek volna bérfejlesztést is, de mint Pfeifer fogalmazott:

„Annyira vagyunk józanak és reálisak, hogy tudtuk, arra nem sok esély lett volna.”

Bár szerinte az lenne az igazi, de egyszeri, mondjuk 100 ezer forintos kiegészítés is már sokat segített volna abban, hogy azok, akik nem tudják fizetni a rezsiszámláikat, megélhetésüket, legalább az év végig kihúzzák valahogy. De ez nem csak az alacsony keresetűeknek, hanem minden munkavállalónak segítséget jelentett volna, hiszen az infláció mindenkire hatással van – fogalmazott Pfeifer Tamás.

A szakszervezeti vezető elmondta, a Magyar Posta azzal utasította el őket, hogy nincs forrásuk és nincs tulajdonosi engedélyük ilyen lépésekre. Mivel a posta állami tulajdonú, így a cég menedzsmentje nem tud önállóan dönteni, még ha lenne forrás, akkor sem léphetné meg saját hatáskörben a kompenzációt, bérfejlesztést.

„Ezzel együtt a munkáltatónak is megnőttek a költségei, hiszen mondjuk már neki is teljes árat kell fizetnie az üzemanyagért, és a rezsiköltségeket is piaci áron fizeti”

-tette hozzá Pfeifer. Elmondta azt is, a postások helyzete más állami cégekhez képest is „történelmileg el van maradva”. Így a Volánnál, vízközműnél, energiaszolgáltatónál is jóval kevesebbet keresnek, itt a legalacsonyabb a jövedelem.  Szerinte egy egyszeri jelentős emelésre lenne szükség, a különbségek csökkentésével, hiszen az egységes emelésekkel azok fennmaradnak.

A postások elvándorlásával kapcsolatban úgy fogalmazott, arról első körben a munkáltató tudna teljesebb képet adni, de a saját környezetében tapasztaltak alapján az egy éven belüli munkavállalók „gyakorlatilag 100%-os fluktuációja” jelenti a legnagyobb problémát. De

már 20-30 éve az ágazatban dolgozók is gyakran otthagyják a postát.

Ennek oka Pfeifer szerint nyilvánvalóan a megélhetési kérdések. Akinek valamilyen tudása van, az szerinte megpróbálja magát a versenypiac más részén is megmérettetni.

A továbbiakkal kapcsolatban úgy fogalmazott, azt tapasztalja, hogy rendkívül elkeseredettek a kollégák, nem állnak ki már a saját érdekükben sem.

Címlapkép: Fotó: MTI / Varga György