Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gyurcsány a Cserdiné-féle brutális kilakoltatásról: „Tessék szépen viselkedni az emberekkel”

Ez a cikk több mint 1 éves.

Kedden este interjút adott a Partizán YouTube-csatorna számára Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) párt elnöke.

Az egykori miniszterelnöknek az országgyűlési választások óta ez volt az első interjúja, amelyben többek közt arról beszélt, hogy „az előválasztás önmagában egy félreértés volt”, valamint szót ejtett arról is, hogy miként tekint a XV. kerületben kilakoltatott édesanya és fiatalkorú gyermeke megpróbáltatásaira, melyről júliusban elsőként a Mérce adott hírt.

Gyurcsány a beszélgetés során hangot adott annak a nézetének, hogy az előválasztás azért volt „félreértés”, mert „téves az a logika, hogy a legjobb jelöltnek kell győznie, hiszen a parlamentben nem az egyéni teljesítmény számít, hanem a csoport teljesítménye”. Úgy látja, hogy az előválasztást megnyerő Márki-Zay Péter „drámai, kulturális, emberi, politikai hibákat” ejtett, s a választási vereségben a DK-nak, vagy külön Dobrev Klárának, a párt miniszterelnökjelölt-jelöltjének nem volt része.

A volt miniszterelnök szerint a Fidesszel szemben biztosan egy ellenzéki blokknak kell felállnia,

s „kár lenne tagadni”, hogy a DK szándékában áll ennek az élére állni. A párt azon dolgozik, hogy a többi ellenzéki párt „megértse, az a típusú hazafias-európai politika, melyet a DK képvisel”, alkalmas arra, hogy összerendezze a pártokat.

Ugyanakkor neki személy szerint „nincsenek hatalmi ambíciói”, ezért nem része a DK „árnyékkormányának” sem. Elmondta, hogy volt miniszterelnökként igen sokat tud a kormányzásról, nem kívánkozik kormányzati szerepkörbe.

Gyurcsány Ferenc meglátása szerint a Fideszt csak választásokon szabad legyőzni, mert ha a nép kel föl, „ott valami törni fog. Ott emberi és nemzeti tragédiák fognak jönni. Azt nem szabad akarni”.

Gulyás Márton, a Partizán műsorvezetőjének kérdésére a DK elnöke arról a XV. kerületi kilakoltatásról is szólt, amely során egy édesanya és a 12 éves kisfia elvesztette a hajlékát. Mint júliusban írtuk, a család azután került veszélybe, hogy a Cserdiné Németh Angéla polgármester vezette önkormányzat úgy döntött, annak ellenére is ragaszkodik a kilakoltatáshoz, hogy a család alapítványi támogatásokból egy összegben törleszteni tudná a tartozását.

A kilakoltatás napján A Város Mindenkié csoport élőláncot vont a lakás elé, ám hasztalan, a kilakoltatás „biztosítására” érkező rendőrök erőszakot alkalmaztak az aktivistákkal szemben, egyikőjük ellen sokkolót is bevetettek.

Gyurcsány Ferenc az interjúban egy esetleg megalapuló Dobrev-kormány szociálpolitikája kapcsán elmondta, hogy „kisgyermekes családokat elhelyezés nélkül nem lehet majd kilakoltatni”. Cserdiné Németh Angéla döntéséről pedig a következő magyarázatot adta: „Mennyit beszéltünk erről vele is… Nem jók a szabályaink minden bizonnyal. Valószínűleg a kerületi szabályok sem jók, ahogyan az országos szabályok sem. Van a kerületnek egy vagyona, arra pedig vigyázni kell. A kerület polgármestere erre felesküszik…”

Gulyás Márton közbevetésére, hogy az asszony kifizette volna a tartozását, Gyurcsány annyit mondott: „Azt hiszem, ez nem így történt.” De ha mégis így van, „akkor lehet, hogy nem jól járunk el ezekben a történetekben”.

Gyurcsány úgy véli, hogy a „mieink”, azaz a DK tagjai iszonyú erőfeszítést tesznek arra, hogy a törvényesség és a szociális felelősség, a tisztesség „keskeny kis ösvényén” járjanak.

Cserdinének telefonon az eset kapcsán annyit tudott mondani, hogy „nagyon kell vigyázni a tisztességre és a törvényességre”. Ő pártelnökként nem megy bele az önkormányzat ügyeibe. Csak annyit közölt a „sajátjaival”: „Tessék szépen viselkedni az emberekkel”.

„Jaj, olyan átkozott ez a dolog”, kesergett Gyurcsány. Ha azonban jegyzői határozat van, akkor nem lehet mást tenni, „nem követhetek el törvénysértést” – mondta el a Dk elnöke.

Címlapkép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd