Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán Viktor szerint a családoknak és az intézményeknek csökkenteniük kell a gázfogyasztást

Ez a cikk több mint 1 éves.

A Parlament nyitóülésén szokás szerint beszámolót tartott a miniszterelnök a közelmúlt döntéseiről. Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette a két ülésszak közötti kormánydöntésekkel kapcsolatban, hogy szerinte megroppanás fenyegeti ez európai gazdaságot, miközben a keleti szomszédságunkban háború dúl.

A nyugati gazdasági szankciók globális gazdasági háborúvá változtatták a lokális háborút. Orbán szerint ma már mindenki számára világos, hogy elhúzódó háborúra kell számítanunk. Oroszország tartalékai a miniszterelnök szerint végtelenek (mind fegyverben, mind emberekben), a nyugati szankciók pedig folytatódnak.

Orbán megismételte, hogy Magyarország béketárgyalásokat követel, azt továbbra sem árulta el, hogy mi alapján, és hogyan akarja azt elérni.

A döntések ismertetésénél megemlítette, a honvédséget visszavonják a déli határról és létrehozzák a határvadász egységeket.

Orbán szerint az infláció és az áremelkedések közvetlenül érintik az embereket, Magyarország és más európai ország az EU-s átlag feletti inflációval kell számoljon. Mindenhol növekszik az államadósság és a költségvetési hiány.

Orbán felsorolta, hány gazdasági válságot élt át karrierje alatt, majd közölte, hogy a mostani oka a gazdasági szankciós politika (kifelejtve szokása szerint, hogy az már az orosz-ukrán háború előtt elkezdődött).

Ismét elmondta, hogy szerinte a szankciókkal Európa lábon lőtte önmagát, hiszen azok hatásai jobban fájnak az európaiaknak, mint Oroszországnak. „Ha ez így megy tovább, egész Európa belegebed” – fogalmazott Orbán, aki szerint „amerikai barátainkat” is meg kell kérdezni ebben az ügyben.

Újfent bejelentette, hogy „nemzeti konzultációt” indít a kormány a szankciókról (erről itt írtunk részletesen).

Orbán kijelentette, hogy a kormány képes biztosítani az elegendő energiaellátást Magyarországon, viszont a hazai gázfogyasztást csökkentenünk kell szerinte, mind az intézményeknek, mind a családoknak.

Adókedvezményekről és adóvisszatérítésekről is beszámolt a miniszterelnök, amellyel jelentős pénz maradt az állampolgároknál (arról, hogy az állami családtámogatások hogyan pörgetik fel a lakhatási árakat, itt írtunk részletesebben). Szerinte ráadásul a magyar kormány adja a legnagyobb energiatámogatást az egész Európai Unióban rezsicsökkentés formájában.

Lesz új gyármentő program, és ha kell, lesz új munkahelyvédelmi program is – közölte Orbán. A nagyberuházások újraindítását a válsághelyzet mérséklődésétől tette függővé.

A jövő évi költségvetésről szólva ígéretet tett rá Orbán, hogy tovább szélesítik majd a családtámogatási rendszert, de egyelőre ennél többet nem árult el.

Magyarország továbbra is az Európai Unióban képzeli el a jövőjét Orbán szerint, de szeretné, ha jobban tisztelnék a magyarok sajátos útjait.

Arról is említést tett a miniszterelnök, hogy Európában sorra váltják le a szankciós politikát vivő kormányokat, ezt különösebben nem fejtette ki, példaként is csak Olaszországot említette, ahol viszont Giorgia Meloni személyében éppen, hogy egy a brüsszeli politikát az ukrán háború viszonylatában támogató miniszterelnököt választottak vasárnap.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher