Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Országunk vezetői nem jártak iskolába?” – egy fenntartható és élhető országot követeltek a VIII. Globális Klímasztrájkon Budapesten

Ez a cikk több mint 1 éves.

A Fridays For Future Magyarország által szervezett VIII. Globális Klímasztrájkon a tüntetők a Batthyány téren gyülekeztek 15 órától, innen indultak nem sokkal később a Kossuth térre a Bem rakpart – Bem József utca – Lipthay utca – Margit körút – Margit híd – Jászai Mari tér – Balassi Bálint utca útvonalon.

Élő közvetítésünk a tüntetésről:

Tüntetők a VIII. Globális Klímasztrájkon Budapesten 2022. szeptember 23-án. Fotó: Dián Ákos/Mérce

A Kossuth téren beszédet fogadták a résztvevőket. Mártonffy Jakab, a Fridays For Future aktivistája elmondta, már kiskorától érdekelte a természet, most biológus szeretne lenni. A kormányt azonban úgy tűnik, a rövidtávú gazdasági profit jobban érdekli, mint akár az unokáik sorsa – mondta.

Mártonffy Jakab, a Fridays For Future aktivistája beszéde közben a VIII. Globális Klímasztrájkon Budapesten 2022. szeptember 23-án. Fotó: Dián Ákos/Mérce

Holott ezen a nyáron is megmutatta a minden eddiginél nagyobb szárazság és aszály, hogy évről évre nehezebb lesz. Felhívta a figyelmet arra, hogy bár egyéni szinten is tehetünk a változásért, de a kormányzat szintjén is szükség van cselekvésre. A kormány azonban „fák ültetése és az erdeink megőrzése helyett megkönnyítette az értékes erdeink kiirtását” – hangsúlyozta.

„Országunk vezetői nem jártak iskolába?”, tette fel a kérdést, arra reagálva, hogy nekik már kiskorukban megtanították, milyen fontos szerepet töltenek be a fák a klíma megőrzésében.

A következő felszólaló Dr. Munkácsy Béla, ELTE TTK munkatársa volt. Munkácsy beszédében visszatérően példálózott Dániával: szerinte míg a magyar kormány csak a villamosenergia-termelés 21 százalékát váltaná ki megújulókkal, Dánia „109 százalékot vállalt”. Náluk ugyan „jobban fúj a szél”, ismerte be, ezért jobban ki tudják használni a szélerőműveket, Magyarország is járhatna azonban előrébb a napenergia felhasználásában szerinte. Arra is felhívta a figyelmet, hogy Dánia sokkal kisebb fontosságot tulajdonít az atomenergiának, mint Magyarország.

Dr. Munkácsy Béla, az ELTE TTK munkatársa beszéde közben a VIII. Globális Klímasztrájkon Budapesten 2022. szeptember 23-án. Fotó: Dián Ákos/Mérce

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy Dánia nem kis részben azért tud más országokhoz képest jelentős lépéseket tenni a fenntartható energia felé, mert évtizedek óta az Európai Unió egyik legnagyobb olajkitermelője, amely forrást biztosított nekik a jóléti állam fenntartására, vagy akár a hosszútávú energetikai szerkezetátalakításra is.

Ezután Kerék Dominik, a Fridays For Future aktivistája egy akció keretében azt hangsúlyozta a résztvevőknek, hogy bár kevesen vannak, sokan felnéznek rájuk, amiért cselekvésre szólítanak fel. Azt kérte mindenkitől, hogy a saját közösségében mutassanak példát a társaiknak. „Ne csak kérjük a jövőt, hanem tegyünk is érte!” – kérte a tüntetésen megjelenteket.

Kerék Dominik, a Fridays For Future aktivistája beszéde közben a VIII. Globális Klímasztrájkon Budapesten 2022. szeptember 23-án. Fotó: Dián Ákos/Mérce

Tüntetők a VIII. Globális Klímasztrájkon Budapesten 2022. szeptember 23-án. Fotó: Dián Ákos/Mérce

A beszédeket követően slamek és koncertek hangoztak el.

A VIII. Globális Klímasztrájk pár száz embert mozgatott meg, és bár a megjelent fiatalok rendkívül lelkesen álltak ki a bolygó védelméért, a felszólalók – és a szervezők – nem kötötték a klímaváltozást és az energia égető kérdéskörét a kapitalizmus általános válságához, az életmódbeli változás propagálása és az általános kormányzati reformok követelése pedig úgy tűnik, nem voltak elegendőek ahhoz, hogy ennél nagyobb érdeklődést váltsanak ki – akár a válság miatt súlyosan érintettek megszólításával.

A szervezők a tüntetés előtt azt közölték, azért vonulnak az utcára, mert „most még inkább, mint eddig, érezhetjük bőrünkön: a magyar kormány energiapolitikája rövidtávú politikai célokat szolgál, és nem alkalmas arra, hogy Magyarországnak energiabiztonságot és fenntartható jövőt biztosítson.”

Tüntetők a VIII. Globális Klímasztrájkon Budapesten 2022. szeptember 23-án. Fotó: Dián Ákos/Mérce

Tüntetők a VIII. Globális Klímasztrájkon Budapesten 2022. szeptember 23-án. Fotó: Dián Ákos/Mérce

Szerintük jól mutatja az eddigi, elvesztegetett éveket, és a kormány zöldpolitikájának a kudarcát, hogy amikor „az orosz gázellátás bizonytalanná vált, a kormány kénytelen volt más, még szennyezőbb fosszilisekhez, a szénhez és a lignithez nyúlni, illetve védett erdők tarvágását kilátásba helyezni”.

Továbbra sem látszik, Magyarország mikor és hogyan fog átállni megújuló energiára – tették hozzá. Emellett hangsúlyozták, hogy „a szociális igazságtalanságok felszámolása nélkül az ökológiai és klímaválságot sem fogjuk tudni megoldani.”

A Globális Klímasztrájk szervezői az alábbi követeléseket fogalmazták meg:

  1. Önálló Környezetvédelmi Minisztériumot!
  2. Magyarország csökkentse 2030-ig 65%-kal az üvegházhatású gáz kibocsátását az 1990-es szinthez képest.
  3. Megújuló energiát, közösségi energiát! A kormány állítsa le Paks2 tervezett beruházását! Mivel a paksi atomerőmű jelenleg üzemelő blokkjait csak a 2030-as években kell leállítani, még van idő újratervezni a jövő Magyarországának energiaellátását úgy, hogy az biztonságos és olcsó megújuló energián, illetve közösségi energián alapuljon!
  4. Védelmet a nagy tavainknak! Nemzeti parki és Natura 2000-es területen tiltsák meg a gazdasági tevékenységet és az idegenforgalmi, turisztikai célú nagyberuházásokat!
  5. Az Európai Unió 2030-ig tartó biodiverzitási stratégiával összhangban Magyarország területének legalább 30%-a legyen természetvédelmi terület, és ezen belül 10% legyen szigorúan védett!
  6. Semmit rólunk nélkülünk! Valós önrendelkezést a helyi közösségeknek! Követeljük az önkormányzati hatáskörök helyreállítását, a kiemelt beruházások és a kiemelt gazdasági övezetek megszüntetését, a helyi népszavazások megtartását!
  7. Tiszta levegőt! A kormány aktívan segítse a legrászorulóbb régiók és települések szociális és gazdasági felzárkóztatását, a lignittel és háztartási hulladékkal történő fűtés felszámolását!
  8. Fenntartható közlekedést! Városi forgalomcsökkentést! 2026-ig fokozatosan vezessék ki a dízelüzemű gépjárműveket! Kerozinadót!
  9. Civil természetvédelmi szakemberek bevonásával vizsgálják felül az erdőtörvényt! Hazánk védett és Natura 2000 erdei ne a gazdasági termelés helyszínei legyenek, hanem az élővilág háborítatlan lakhelyei!
  10. Vegyszermentes mezőgazdaságot, vegyszermentes Magyarországot! Az Európai Unióban szabadföldi használatban betiltott neonikotinoid tartalmú rovarölő szerek használatára semmilyen esetben se adjanak ki még eseti engedélyt sem! A kémiai szúnyogirtást mindenhol váltsa fel a biológiai szúnyoggyérítés!
  11. A környezeti nevelés, az ökológiai és klímaválságról történő felvilágosítás kerüljön be az általános iskolai és középiskolai oktatásba!
  12. Országos klímagyűlést, valódi konzultációt! Magyarország Kormánya szervezzen országos klímagyűlést véletlenszerűen kiválasztott állampolgárok részvételével a klímavédelem, az energiapolitika és a zöld átmenet kérdésének megtárgyalására!
Címlapkép: Dián Ákos/Mérce