Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„A kényelem jó, de a jövő még jobb!” – a VIII. Globális Klímasztrájk képekben

Ez a cikk több mint 1 éves.

VIII. alkalommal szervezett Globális Klímasztrájkot a  Fridays For Future Magyarország. A Bem rakpart és Kossuth tér között vonuló tömeget beszédek, slammerek és koncertek várták a Parlamentnél.

A Fridays for Future molinója mögött vonult végig a belvároson a VIII. Globális Klímasztrájk. Fotó: Mérce/Dián Ákos

„Némó nyomában: mostmár kereshetjük…” tábla a VIII. Globális Klímasztrájkon. Fotó: Mérce/Dián Ákos

A szervezők a tüntetés előtt azt közölték, azért vonulnak az utcára, mert „most még inkább, mint eddig, érezhetjük bőrünkön: a magyar kormány energiapolitikája rövidtávú politikai célokat szolgál, és nem alkalmas arra, hogy Magyarországnak energiabiztonságot és fenntartható jövőt biztosítson.”

„A kényelem jó, de a jövő még jobb!” feliratú transzparens a VIII. Globális Klímasztrájkon. Fotó: Mérce/Dián Ákos

A Margit hídon vonul a VIII. Globális Klímasztrájk. Fotó: Mérce/Dián Ákos

VIII. Globális Klímasztrájkon a tüntetők a Batthyány téren gyülekeztek 15 órától, innen indultak nem sokkal később a Kossuth térre a Bem rakpart – Bem József utca – Lipthay utca – Margit körút – Margit híd – Jászai Mari tér – Balassi Bálint utca útvonalon.

„Mentsd meg a bolygónkat – ez az egyetlen ahol vannak macskák” transzparens a VIII. Globális Klímasztrájkon. Fotó: Mérce/Dián Ákos

„A Természet mégis odaadja mindenét, nem szól, és mégis többet mond, mint amit valaha ember mondott” Fekete István idézetes transzparens a VIII. Globális Klímasztrájkon. Fotó: Mérce/Dián Ákos

„Nektek a klímavédelem csak játék?” az Extinction Rebelion molinója a VIII. Globális Klímasztrájkon. Fotó: Mérce/Dián Ákos

Az eseményen az elmúlt évekhez képest kevesebben, pár százan vettek részt. A lelkes fiatalok és az eseményt szervező Fridays for Future mozgalomból Mártonffy Jakab és Kerék Dominik tartottak beszédet, felszólalt Dr. Munkácsy Béla, ELTE TTK munkatársa is.

„Elég” feliratú tábla a VIII. Globális Klímasztrájkon. Fotó: Mérce/Dián Ákos

„Emberek és nem a profit” feliratú tábla a VIII. Globális Klímasztrájkon. Fotó: Mérce/Dián Ákos

„Kapitalizmus = Klímakatasztrófa” feliratú transzparens és petpalack Monopoly figura a VIII. Globális Klímasztrájkon. Fotó: Mérce/Dián Ákos

A szervezők szerint jól mutatja az eddigi, elvesztegetett éveket, és a kormány zöldpolitikájának a kudarcát, hogy amikor „az orosz gázellátás bizonytalanná vált, a kormány kénytelen volt más, még szennyezőbb fosszilisekhez, a szénhez és a lignithez nyúlni, illetve védett erdők tarvágását kilátásba helyezni”.

Fiatalok ülnek a Kossuth téren a VIII. Globális Klímasztrájkon. Fotó: Mérce/Dián Ákos

Tüntetők a VIII. Globális Klímasztrájkon Budapesten 2022. szeptember 23-án. Fotó: Dián Ákos/Mérce

A Globális Klímasztrájk szervezői az alábbi követeléseket fogalmazták meg:

  1. Önálló Környezetvédelmi Minisztériumot!
  2. Magyarország csökkentse 2030-ig 65%-kal az üvegházhatású gáz kibocsátását az 1990-es szinthez képest.
  3. Megújuló energiát, közösségi energiát! A kormány állítsa le Paks2 tervezett beruházását! Mivel a paksi atomerőmű jelenleg üzemelő blokkjait csak a 2030-as években kell leállítani, még van idő újratervezni a jövő Magyarországának energiaellátását úgy, hogy az biztonságos és olcsó megújuló energián, illetve közösségi energián alapuljon!
  4. Védelmet a nagy tavainknak! Nemzeti parki és Natura 2000-es területen tiltsák meg a gazdasági tevékenységet és az idegenforgalmi, turisztikai célú nagyberuházásokat!
  5. Az Európai Unió 2030-ig tartó biodiverzitási stratégiával összhangban Magyarország területének legalább 30%-a legyen természetvédelmi terület, és ezen belül 10% legyen szigorúan védett!
  6. Semmit rólunk nélkülünk! Valós önrendelkezést a helyi közösségeknek! Követeljük az önkormányzati hatáskörök helyreállítását, a kiemelt beruházások és a kiemelt gazdasági övezetek megszüntetését, a helyi népszavazások megtartását!
  7. Tiszta levegőt! A kormány aktívan segítse a legrászorulóbb régiók és települések szociális és gazdasági felzárkóztatását, a lignittel és háztartási hulladékkal történő fűtés felszámolását!
  8. Fenntartható közlekedést! Városi forgalomcsökkentést! 2026-ig fokozatosan vezessék ki a dízelüzemű gépjárműveket! Kerozinadót!
  9. Civil természetvédelmi szakemberek bevonásával vizsgálják felül az erdőtörvényt! Hazánk védett és Natura 2000 erdei ne a gazdasági termelés helyszínei legyenek, hanem az élővilág háborítatlan lakhelyei!
  10. Vegyszermentes mezőgazdaságot, vegyszermentes Magyarországot! Az Európai Unióban szabadföldi használatban betiltott neonikotinoid tartalmú rovarölő szerek használatára semmilyen esetben se adjanak ki még eseti engedélyt sem! A kémiai szúnyogirtást mindenhol váltsa fel a biológiai szúnyoggyérítés!
  11. A környezeti nevelés, az ökológiai és klímaválságról történő felvilágosítás kerüljön be az általános iskolai és középiskolai oktatásba!
  12. Országos klímagyűlést, valódi konzultációt! Magyarország Kormánya szervezzen országos klímagyűlést véletlenszerűen kiválasztott állampolgárok részvételével a klímavédelem, az energiapolitika és a zöld átmenet kérdésének megtárgyalására!

Élő közvetítésünk a tüntetésről:

Címlapkép: Mérce/Dián Ákos