Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Öngyilkosságot követett el egy férfi, aki házát tartozás miatt vesztette el

Ez a cikk több mint 1 éves.

Egy 69 éves Heves megyei nyugdíjas férfi és felesége házát elárverezték nemrég, miután a család bajba került hitele törlesztésével. A házaspár 20 éve vett fel három és fél millió forint hitelt, amiből egy alkalommal másfél milliót be is fizettek, ráadásul egyebek mellett az utóbbi években havi 70 ezer forintot vontak le a férfi nyugdíjából, de így is akkorára nőttek a kamatok, hogy a tartozás időközben 10 milliósra duzzadt.

A házaspár házát összesen nyolcmillió forintért árverezték el, miközben – lévén mintegy 100 négyzetméter – rendesen akár 20 milliót is ért volna. A férfi nem tudta feldolgozni a veszteséget, és múlt hét pénteken öngyilkosságot követett el Hatvan településen.

„Két hónapja kaptuk az első levelet az árverésről, s a férjem borzasztóan nehezen viselte, hogy elveszik az otthonunkat. Hiába van egy másik házunk kétszáz kilométerre, az ehhez képest egy romhalmaz, hiszen még az áram sincs bekötve, a fürdőszoba sincs kialakítva. És különben is, ide kötötte őt minden, húsz éve ez volt az otthonunk”

– nyilatkozta az özvegy a Blikknek.

Egy, a Mérce által is szemlézett 2021-es kutatás, amelyet a Corvinus Egyetem és a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont (KRTK) kutatói készítettek, többek közt arra világított rá, hogy a lejárt tartozásokkal rendelkezők kevesebbet járnak társaságba, általánosságban rosszabb a közérzetük és többet idegeskednek, valamint jellemzően fáradtabbak. Ezek pedig a tárgyi körülmények mellett tovább nehezíti az egyébként sem túl valószínű kilábalásukat szorult helyzetükből.

A kutatók rávilágítanak arra, hogy a kormány intézkedéseinek köszönhetően elsősorban a valamelyest jobb módban élő adósok helyzete javult a devizahiteles válság kezelésekor. Így véleményük szerint

„A döntéshozóknak sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk a hitelciklusok tompítására és a kialakult nemteljesítő adósságok rendezésére a szegénységben élők körében is.”

Ez mint írják lehet a fizetésarányos törlesztés, az egyes adósságok elengedése, vagy akár a fizetésválság intézményének átvétele, mikor a lakás elárverezése után a maradék adósságot elengedik. Ami, tekintve hogy a lakást elárverezik, még mindig nem kifejezetten humánus megoldása a problémának, mindazonáltal a mostani rendszerhez képest legalább gazdasági szempontból lehet értelme.

Ha úgy érzed, segítségre van szükséged, tárcsázd a telefonos lelki elsősegély-szolgálatot a 116-123 számon, ami éjjel-nappal ingyenesen hívható! És olvasd el ezt az oldalt!

Ha másért aggódsz, ezt az oldalt nézd meg.