Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Parragh László szerint a munkanélküliség sem „ördögtől való”, mert az inflációt csak a recesszió tudja letörni

Ez a cikk több mint 1 éves.

Interjút adott a Portfoliónak Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, egy 2020-as felmérés szerint Magyarország 38. legbefolyásosabb embere.

Az elnök szerint az energiaválsággal a rendszerváltáshoz hasonló „sokk” fog bekövetkezni, amikor az „egész magyar termelési struktúra kérdőjeleződött meg”.

Szerinte azért lesz sokkal súlyosabb az energiaválság, mint a koronavírus okozta gazdasági leállás, mert az olyan iparágaknak, mint az autóipar, vegyipar és gyógyszerártás magas „energiaigénye” van, ezeket az iparágakat pedig veszélybe sodorhatja, ha Magyarország nem képes „versenyképes” áron energiát biztosítani.

Tovább nehezítené a magyar gazdaság helyzetét, ha Magyarország nem jutna uniós forrásokhoz, de a jogállami feltételekhez kötött helyreállítási alap sorsa felől az iparkamara elnöke optimistán fogalmazott – szerinte „erőteljes háttérmunka” folyik az uniós források lehívása érdekében.

Parragh László szerint el kell dönteni, a gazdasági növekedést vagy az infláció letörését választjuk. „Azt kell eldönteni, hogy melyik ujjunkat harapjuk, de akárhogy döntünk a végén, valami úgyis fájni fog.”

„Az inflációt egy dolog tudja letörni, mégpedig a kereslet csökkenése, a recesszió” – fogalmazott Parragh.

A recesszió és az azzal járó növekvő munkanélküliség hosszútávon kifizetődő a gazdasági egyensúly helyrehozása érdekében Parragh elképzelései szerint:

„Várhatóan sajnos erősen nőni fog a munkanélküliség, ezt már nem lehet elkerülni. Ez sem ördögtől való, hiszen tudjuk, hogy a gazdaság sohasem állandó, a konjunktúra és visszaesés időről időre váltakozik” – jelentette ki.

Hogy mindez hová fog vezethet a téli hónapokban az energiaválsággal együtt, arról is leplezetlenül fogalmaz az iparkamara elnöke:

„Rengeteg elesett ember lesz, akiken segíteni kell majd. Nagyon remélem, hogy nem lesz igazam, de sajnos nagy esély van arra, hogy komoly nehézségekkel nézünk majd szembe a télen. Erre az államnak is fel kell készülnie.”

Címlapkép: YouTube