Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tüntettek a lakók a háborúhoz hasonló fegyverropogástól hangos lőtér ellen a IX. kerületben

Ez a cikk több mint 1 éves.

„Nyugalmat akarunk!” feliratú transzparensekkel vonultak a ferencvárosi MÁV-Aszódi lakótelep polgárai a negyedben nyílt lőtér elé, hogy annak zajai ellen tiltakozzanak. A Kulcs a Városhoz, Kulcs a Közélethez Egyesület szervezésében létrejött demonstráción a helyiek arról panaszkodtak a lőteret üzemeltető ég megjelent képviselőinek, hogy a gyermekeik az ukrán háborúhoz hasonló zajban kénytelen élni. Felszólították a lőteret arra, hogy hangszigeteljen, és a hétvégékre szüntesse be a lövéshangokkal járó tevékenységét.

A demonstráción megjelenő lakosok közül többen elmondták, hogy ha tudják, hogy ilyen hangos hely van a közelben akkor biztosan nem költöznek ide, mások megjegyezték, hogy egyszerűen csökkentik a lakásaik értékét, hogy akár este hétig is durrogtatnak a szomszédban. Egy édesanya úgy fogalmazott:

„A gyerekeimnek tényleg puskaropogásban kell felnőnie ott, ahol elvileg egy csendes kertvárosi lakóövezet van?!”

Az egyesület demonstrációjáról készült videója alatt végig hallani a hangos durranásokat. A Kulcs Facebook-posztja szerint egy független zajszintmérés alapján ezek olyan hangosak, ami már alapot adhat az önkormányzatnak az intézkedésre. A közleményben úgy fogalmaznak:

„2 éve keseríti már meg a MÁV-Aszódi telep lakosainak életét a péceli úti lőtér, ami a szakma szabályaira fittyet hányva úgy épült meg, hogy a szabadtéri lövések zaja a lakóházak szobáiban zárt ablaknál, felhangosított tv mellett is komoly stresszt jelent. Nem csak a telepen, még a Vágóhíd utcában is hallani lehet a lövéseket.”

A helyszínen megjelent Baranyi Krisztina, a kerület polgármestere is, aki elmondta, hogy ha több alkalommal is túllépik a megengedett zajszintet, akkor az önkormányzat minden lehetséges eszközt fel fog használni a helyzet rendezésére.

Baranyi arra is felszólította a lőtért üzemeltető céget, hogy kezdjen párbeszédbe a helyi lakosokkal és állapodjanak meg abban, hogy miként tudnak egymás mellett élni. Így például a hétvégi lövészet felfüggesztését és a zajszigetelés megoldását követelte a lőtértől.

A cég képviselője a videóban elmondta, hogy a törvény alapján nekik reggel 6-tól este 10 óráig is lenne lehetősége lőni, sőt, akár éjszaka is – hiszen a törvény szerint „az átlag hanghatás az amit nem lehet túllépni”. A lőtér képviselője szerint minden jogszerűen működik, eddig 5 független mérésnek feleltek meg. A meghatározott napi átlag határértéknek megfelelnek. A 63-64 decibeles kaliberrel naponta maximum 1000(!) alkalommal lőhetnek, erre figyelnek is.

A Kulcs egyesület felvétele a demonstrációról itt megtekinthető: