Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége a Nemzeti Energiacsúcs azonnali összehívását kezdeményezi

Ez a cikk több mint 1 éves.

Nemzeti Energiacsúcs azonnali összehívását és az önkormányzatok energiabeszerzéseire a fűtési szezon végéig „ársapka” bevezetését kezdeményezi a Magyar Önkormányzatok Szövetsége – adta hírül a szervezet közleményében.

Az energiacsúcs összehívásáról a MÖSZ csütörtöki elnökségi ülésén döntött, melyen Gémesi György, a szervezet elnöke, valamint Karácsony Gergely főpolgármester is részt vett. Az elnökség levelében a MÖSZ hangsúlyozta, az energiaár-robbanás megoldhatatlan helyzet elé állította a magyar települések túlnyomó többségét. A közlemény szerint az előző évihez képest akár nyolc- tízszeresére nőtt gáz- és áramszámlákat a kormányzati elvonásokkal is sújtott önkormányzatok önerőből kigazdálkodni nem tudják.

A szövetség úgy véli, ,,magyar települések százait veszélyezteti a pénzügyi csődhelyzet, óvodák és bölcsődék fenntartása éppúgy veszélybe került, mint az önkormányzatok által nyújtott közszolgáltatások, a közvilágítás, a
közösségi közlekedés, a szemétszállítás, a távfűtés zavartalan biztosítása”.

,,Ennek jegyében a Magyar Önkormányzatok Szövetsége Nemzeti Energiacsúcs összehívását kezdeményezi még a fűtési szezon előtt annak érdekében, hogy a kormány, az önkormányzati szövetségek és az energiaszektor képviselői közösen találjanak megoldásokat az energiaválság jelentette kihívásokra.”

Kijelentették, a Nemzeti Energiacsúcs összehívásáról Gémesi György és Karácsony Gergely, a MÖSZ társelnökei Orbán Viktor miniszterelnököt levélben tájékoztatják, kezdeményezve a kormány képviseletét az egyeztető fórumon. Hozzátették, az energiacsúcsra meghívást kapnak a Magyar Tudományos Akadémia képviselői, az önkormányzati szövetségek, valamint a magyar energiaszektor meghatározó szereplői is.

A MÖSZ egyben azt is kezdeményezi a kormánynál, hogy az önkormányzatok energiabeszerzéseire a benzinhez és egyes élelmiszerekhez hasonlóan vezessenek be „ársapkát” 2023 áprilisáig, a fűtési szezon végéig. A szövetség szerint az intézkedés fedezeteként a megnövekedett energiaárak nyomán keletkezett állami többletbevételek, illetve az önkormányzatoktól elvont adóbevételek is szolgálhatnak, a részletek megvitatásának alkalmas fóruma lehet a Nemzeti Energiacsúcs.

Bár kétség kívül a kormány jelentős összegeket vont az önkormányzatokból az elmúlt években, a megnövekedett energiaárakból aligha származhatott sok bevétele. A jelen fűtési szezonban ugyanis a távhőszolgáltatók kompenzáció igénye a 980 milliárd forintot is elérheti. Ezt még az idén létrehozott rezsivédelmi alap sem fedezi, amibe csupán 700 milliárd forintot készült beletenni a kormány. Utóbbi összeg még csak a távhőkassza feltöltésére sem elég, márpedig ebből szeretnének kompenzációhoz jutni az elszálló gáz- és áramárak miatt bajba jutott önkormányzatok, állami intézmények és a vállalkozók is.

Címlapkép: Navracsics Tibor, Wittinghof Tamás, Karácsony Gergely és Gémesi György a Magyar Önkormányzatok Szövetségének nemzetközi konferenciáján 2022. június 24-én. Forrás: Karácsony Gergely Facebook-oldala.