Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Ön nagy bátorsággal maradt távol a munkától” – dicsérő levéllel figurázzák ki a Kölcsey diákjai a tankerület fenyegetőzését

Ez a cikk több mint 1 éves.

Országszerte folytatódik a polgári engedetlenségi hullám a pedagógusok béremeléséért. A kiállás immár a miskolci Herman Ottó Gimnázium menesztett igazgatóhelyettesével való szolidaritást is jelzi, és egyre több diák és szülő is csatlakozik hozzá.

Tegnap több tucat iskola tanárai és diákjai öltöztek feketébe, illetve szüntették be a munkát, tüntettek, vagy vontak élőláncot iskolájuk köré Dezsőfi György igazgatóhelyettes elbocsátása miatt, akinek az egyetlen bűne az volt, hogy csatlakozott múlt héten a Tanítanék Mozgalom javaslatára elindult gördülő polgári engedetlenséghez. A legnagyobb megmozdulás Miskolcon történt, ahol több mint ezer tüntető vont élőláncot a Herman Ottó Gimnázium köré, majd a tankerület épületéhez vonultak. Ott „Gyertek ki!” felkiáltással próbálták rávenni az épületben tartózkodó vezetőséget, hogy a tömeg előtt vegyék át az igazgatóhelyettes mellett kiálló petíciójukat, ez azonban nem történt meg, így végül az eseményt szervező három diák ment be az épületbe, és adta át a dokumentumot a tankerület vezetőjének.

Ma délelőtt a miskolci Földes Ferenc Gimnázium tanárai és diákjai feketébe öltözve, élőlánccal fejezték ki szolidaritásukat a városukban elbocsátott igazgatóhelyettessel.

Élőlánc a miskolci Földes Ferenc Gimnázium épülete körül. Forrás: Facebook

A szombathelyi ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 31 tanára szolidarított Dezsőfi Györggyel és a pécsi Janus Pannonius Gimnázium tanári karának nagy része is így tett. Látványos tömeg gyűlt össze a Budaörsi Illés Gyula Gimnázium előtt is, az engedetlenkedőket az arra elhaladó autósok dudálással biztatták.

Az Illyés tanárai közös nyilatkozatot is kiadtak, melyben azt írták:

„Nem vesszük fel a munkát, annak ellenére sem, hogy a tankerület felsőbb utasításra aránytalan szankciókat kilátásba helyezve megfenyegette 19 tanárunkat. A tankerület, ami alapfeladatait sem látja el, bár az adónkból működik. Folytatjuk, mert a békés tárgyalás nem vezetett eredményre. Az oktatási rendszert összeomlás fenyegeti. Lelkiismeretünk szavára hallgatva, felelős állampolgárként nem tehetünk mást.”

„(…) szolidaritásunkat fejezzük ki a Miskolci Herman Ottó Gimnázium azonnali hatállyal felmentett igazgatóhelyettesével, valamint elutasítjuk a polgári engedetlenségben részt vevő kollégák megfélemlítését. A sztrájk alapjog. A hatalom a közoktatásban dolgozók számára ellehetetlenítette a sztrájkot, így a nyomásgyakorlás egyedüli eszközeként a történelemből jól ismert polgári engedetlenség maradt”

– ezt pedig már a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium negyvennyolc, szolidaritást vállaló tanára írta.

A tiltakozó tanárokat kirúgással fenyegető tankerületi levelek abszurditása a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium diákönkormányzatát annyira megihlette, hogy megírták annak kedves, szolidáris hangvételű paródiáját, miközben egyébként ma az iskola nyolc tanára vett részt a munkabeszüntetésben. A diákok a múlt heti kiállásukért dicsérték meg őket:

„Örömmel értesültünk arról, hogy Ön 2022. szeptember 5. napján nem vette fel a munkát. Ön nagy bátorsággal maradt távol a munkából. Az órák elmaradása segíti felhívni a figyelmet, hogy mennyire alulértékelt a tanárok munkája napjainkban Magyarországon. Felhívom figyelmét, hogy amennyiben a munkafelvételt ilyen büszkeséggel megtagadja, azzal bátorságát fejezi ki. A diákok teljes beleéléssel támogatni fogják. Kérem, hogy a jövőben is hasonló kitartással és lelkesedéssel álljon a tanításhoz”

– üzenték meg a diákok a Kölcsey tanárainak.

Ennek kapcsán fontos látni: mivel a jogszerű (és látható) sztrájkot rendeletben lehetetlenítette el a kormány tavasszal, a polgári engedetlenségbe fogó pedagógusok még inkább kiszolgáltatottá válnak a munkáltató – akár kirúgással, példa statuálással végződő – szankcióinak.

Kóczán Gábor, a IX. kerületi Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnázium és Technikumban fotográfia tanára például amellett, hogy négygyermekes apaként maximálisan érzi a helyzet súlyát és szolidáris kollégáival, nem engedheti meg magának a kirúgást. Arról is beszélt lapunknak: úgy érzi, most látványos akciókra van szükség, hogy eljusson az ügyük a társadalomhoz. Ezért – egyéb eszköz híján – meglehetősen szokatlan módját választotta a méltányos tanári bérekért és munkakörülményekért folyó harcnak: addig rója futva a köröket iskolája előtt, amíg annyian nem csatlakoznak hozzá, hogy azt az oktatási kormányzat is észrevegye.

Hasonlóan látja a helyzetet a miskolci Herman Ottó Gimnázium volt igazgatóhelyettese is. A Partizánnak nyilatkozó Dezsőfi György szerint nem igaz az a kormányközeli médiában hangoztatott narratíva, miszerint csak a pedagógusok egy része elégedetlen, mindenki meg van félemlítve, sokan nem merik bevállalni a polgári engedetlenséget. A menesztett igazgatóhelyettes azt gondolja, hogy a tankerület lépése nincs arányban az engedetlenség által elkövetett jogsértéssel. „Az bánt a legjobban, hogy gyakorlatilag úgy érzem, mintha félrepöcköltek volna egy sakktáblán” – fogalmazott.

Címlapkép: Dián Ákos