Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A királynő halála miatt a szakszervezetek lefújták a szeptemberre tervezett sztrájkokat, a tagok nem örülnek

Ez a cikk több mint 1 éves.

Már a királynő halála utáni első órában bejelentették a szakszervezeti szövetségek, hogy a nemzeti gyász miatt elhalasztják a szeptemberre tervezett sztrájkokat. A bejelentésekre rengeteg elmarasztaló hozzászólás érkezett. A negatív reakciók miatt a Vasúti, Tengerészeti és Közlekedési Szakszervezet (RMT) kénytelen volt levenni a Twitteren tett bejelentést, és helyette levélben közölni a hírt.

A nyár folyamán sztrájkhullám söpört végig Nagy-Britanniában, amiben a telekommunikációs dolgozókon át a dokkmunkásokig rengeteg dolgozó részt vett. A sztrájkhullám őszig is kitartott, egészen II. Erzsébet haláláig. Szeptemberre két napos sztrájkot terveztek a postai dolgozók, és folytatták volna sztrájksorozatukat a vasúti dolgozók is az inflációval nem arányos bérajánlat és a romló munkafeltételek ellen.

A közlekedési dolgozók szakszervezete a halál bejelentése után 30 perccel, a kommunikációs dolgozók szakszervezete 50 perccel a hír után jelentette be a sztrájk elhalasztását.

A Mozdonymérnökök és Tűzoltók Társulata is elhalasztotta a szeptember 15-re tervezett munkásakciót, a bűnügyi ügyvédi kamara pedig elhalasztott egy már bejelentett demonstrációt. A brit szakszervezeti konföderáció, a Szakszervezeti Kongresszus (TUC) elnapolta a tegnapi napra tervezett nagygyűlését.

A szakszervezeti tagok dühösen reagáltak a bejelentésekre. Attól tartanak, a sztrájkok elhalasztása elveszi a lendületet a nyár folyamán kezdődött sztrájkhullámból, a munkáltatók pedig visszaélnek a helyzettel és a szakszervezetekkel ellentétben nem maradnak tétlenek a nemzeti gyász alatt.

„A munkavállalók jogai elleni támadásokat is felfüggesztik? /
Épp egy vasúti dolgozókkal teli étkezdében ültem, akik mind felháborodtak ezen. A toryk is abbahagyják a munkaerő elleni támadást? / Mit, vagy kit szolgál ez? A királynő arról volt ismert, hogy régóta támogatta a közlekedési munkásokat? Miért csesznek ki a tagokkal miatta?” – tették fel a költői kérdéseket a szakszervezeti tagok.

 

Címlapkép: Wikimedia Commons