Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Belgiumban sem fogják megfizetni az emberek a magas rezsiárakat

Ez a cikk több mint 1 éves.

Belgiumban is kampány indult annak érdekében, hogy a túl magas rezsiárak megfizetését mind többen tagadják meg. A Ne fizess! (Don’t pay) nevű brit kampányhoz hasonlóan a belgiumi kezdeményezést is azok indították, akik képtelenek megfizetni a gáz- és villanyszámláikat – írja a Brussels Times.

A Ne fizess!-kampányhoz az Egyesült Királyságban már több mint 130 ezren csatlakoztak. A kezdeményezés kiötlőit fölháborította, hogy amíg Shell, a BP és a Centrica brit energiaszolgáltatók hatalmas profitot szereztek az utóbbi időszakban, addig októbertől az áremelkedés miatt a szigetországban hozzávetőlegesen 8,5 millió ember nem fogja tudni felfűteni az otthonát.

A Ne Fizess! terve egyszerű: ha októbertől legalább egymillió ember nem fizeti be a számláit, azt már a vállalatok is megéreznék. A kampányt szervező csoport azt követeli, hogy az energiaszolgáltatók csökkentsék megfizethető szintre a számlákat.

Ugyanezekkel a követeléssel lépnek fel a belgiumi emberek is. „Nem tudjuk kifizetni”, „Nem akarjuk”, „Nem fizetünk” – áll a szervezők által kiadott röpiratban. A kampányolók azonban hozzáteszik azt is, hogy az „embereknek joguk van felfűteni a lakásaikat”, joguk van tehát a gázhoz és a villanyáramhoz.

„Ez nem luxus, hanem létszükséglet” – írják.

Talán már a Ne fizess!-kampány hatása érződik azon, hogy a belga kormány szerdán bejelentette, hogy a gáznak és a villanyáramnak az alacsony áfája örökre megmarad.

Frank Vandenbroucke egészségügyi miniszter a Le Soir szerint arról beszélt, hogy a kormány sohasem fogja visszaállítani a 21 százalékos áfát. „A gáz és a villany esetében marad a 6 százalékos áfa” – jelentette ki a miniszter, aki azzal magyarázta a kormánydöntést, hogy ezzel a válság által leginkább érintett háztartásokat segítik meg.

(The Brussels Times, Le Soir)
Címlapkép: Kocsis Árpád / Mérce