Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A főváros spórolással és lakossági támogatással, a kormány több orosz gázzal reagál az energiaválságra

Ez a cikk több mint 1 éves.

Ma tartott rendkívüli gyűlést a budapesti közgyűlés, ahol egyöntetűen elfogadták a képviselők a fővárosi lakásrezsi-támogatást. Az évi egyszeri, 48 ezer forintos támogatást októbertől igényelhetik a rászorulók, továbbá elfogadta a közgyűlés Budapest Első Energiacsomagját, amivel az orosz energiahordozóktól való függést szeretné csökkenteni a városvezetés.

Az új lakásrezsi-támogatás kapcsán jelentősen kibővítették a támogatásra való jogosultságot és duplájára emelik a leginkább rászoruló budapesti háztartások számára hozzáférhető támogatás összegét. Emellett lehetővé teszik a vezetékes gáz és a villamos energia díjának támogatását is.

Az új rendszerben a havi 4 ezer, évi 48 ezer forintos támogatást a rászoruló háztartások, valamint azok a nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülő budapestiek kaphatják, akik ellátásuk havi összege alacsonyabb, mint a létminimum körül meghatározott havi 100 ezer forintos küszöbérték. Az ezt meghaladó, de havi 170 ezer forintnál alacsonyabb összegű ellátásban részesülő budapestiek havi 2 ezer forint – évi 24 ezer forint – támogatásban részesülhetnek, írja az MTI.

Karácsony Gergely pedig Facebookon ismertette „Budapest Első Energiacsomagját”, amivel az energiaválság okozta áremelkedést szeretné mérsékelni a főváros, illetve így szeretnének csökkenteni Budapest függését az orosz energiahordozóktól.

„Azon dolgozunk, hogy Budapest soha ne legyen kiszolgáltatva sem Oroszországnak, sem a változó kormányzati politikának. Ez a legjobb válasz az energiaválságra”

– írja a főpolgármester.

A csomag négy pontját ismertette a posztban Karácsony:

  • A Fővárosi Önkormányzathoz tartozó épületeket nyáron nem lehet 25 C foknál hűvösebbre hűteni, télen pedig 21 C foknál melegebbre fűteni, kivéve az idősotthonokat és az ápolási tevékenységet végző intézményeket.
  • A fővárosi díszkivilágítás napi 2 órával rövidebb lesz és a közvilágításban 2024 végéig újabb 19 ezer elavult lámpatest cseréjére kerül sor, ez a főpolgármester elmondása szerint 40%-os energiamegtakarítást jelenthet majd lámpatestenként.
  • Budapest csatlakozik a „Városok energiamegtakarítási sprintje” kezdeményezéshez, amelyben Európa nagyvárosai osztják meg egymással legjobb ötleteiket és gyakorlataikat energiatakarékossági szempontból.
  • A napelemes fejlesztések támogatására állandó lakossági tanácsadó irodát létesít az önkormányzat.

A mai napon Szijjártó Péter is tett egy fontos bejelentést, ami hatással lehet az energiahordozók árára Magyarországon, ugyanis új szerződést kötött az állam a Gázprommal, aminek keretein belül csütörtöktől 5,8 millió köbméterrel több gáz fog érkezni Oroszországból hazánkba.

Arról is beszámolt, hogy a magyar földgáztározók „jól állnak”, ugyanis fogyasztásarányosan 36,5 százalék feletti a töltöttségük, ezzel szemben az európai átlag 21,4 százalék. Augusztusban naponta 2,6 millió köbméter földgáz jött, most ezt maximalizálták 5,8-ban.

Míg Budapest városvezetése lényegében megfogadta a kormány tanácsát, és nekiálltak spórolni, ott, ahol tudnak, addig a kormány még jobban ráerősített az orosz energiahordozóktól való függésre, ami lényegében az országban tomboló energiaár-válságot is előidézte.

Címlapkép: MTI/KKM/Burger Zsolt