Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem fizetik a lakbért az oaklandiek, mert elegük van az emelkedő albérletárakból

Ez a cikk több mint 1 éves.

A kaliforniai Oaklandben a bérlők szeptember 1-jétől nem fizetik a lakbért, mert elegük van az emelkedő albérletárakból és a kiadott silány albérletekből. A lakbérsztrájk addig tart, míg a bérbeadó nem teljesíti a lakhatósági problémákkal kapcsolatos követeléseket – írja az Its Going Down oldal.

A mintegy 420 ezres népességű Oakland Merritt nevű városrészének 3-as számú sugárútján 2022 júniusában alakult meg a bérlői tanács annak érdekében, hogy felmérje a 180 ember által lakott épület állapotát, valamint hogy leellenőrizze, milyen gazdálkodás vezetett a ház romlásához.

A Merritt on 3rd bérlői tanács azután vette a kezébe az 1975-ben épült épület sorsának irányítását, miután rágcsálók jelentek meg a bérházban, a melegvíz- és liftkimaradások rendszeressé váltak, egyes emeleteket pedig elborított a penész. A tanács a vizsgálódása során megállapította azt is, hogy az épület tulajdonosa a tűzvédelmi előírásokra is fittyet hányt, s elmulasztotta a poroltók rendszeres ellenőrzését.

A lakóközösség által alkotott tanács már júliusban levélben fordult a bérbeadó Kennedy Wilson vagyonkezelő és az FPI Management ingatlankezelő cégekhez, de a 100 lakó megkeresésére sem a 23 milliárd dollár értékű, nemzetközi érdekeltséggel bíró Beverly Hills-i vagyonkezelő, sem pedig az FPI nem válaszolt.

„Évek óta egyénileg próbáltuk kivívni a jogainkat, de figyelmen kívül hagynak minket – most dühösek vagyunk”, mondta el az internetes oldalnak  Ali Uro-May, a Merritt on 3rd bérlőtanács tagja, aki egyben a sokkal kiterjedtebb, Kalifornia egészét felölelő antikapitalista Bérlői és Szomszédsági Tanácsok (TANC) tagja is.

Az elmúlt években, de különösen a világjárvány kezdete óta az amerikai bérlők egyre gyakrabban folyamodnak a lakbérsztrájkhoz. Az egyik legnagyobb ilyen tüntetést is éppen Oaklandben tartották 2020 márciusától.

Az Ivy Hill-Alice-i bérlői szakszervezet a 13 hónapig tartó lakbérsztrájkja alatt mintegy 650 000 dollárt tartott vissza, és ezzel elnyerte az elmaradt bérleti díjak részleges törlését, valamint a bérleti díjak tartós csökkentését.

(Its Going Down, Oaklandside)
Címlapkép: Fotó: Kocsis Árpád / Mérce