Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

54 fát vágnak ki a Várban, hogy mélygarázst építsenek és szőlőst telepítsenek a helyükre

Ez a cikk több mint 1 éves.

A kormány mélygarázsa miatt a helyi lakosok és az önkormányzat tudta és beleegyezése nélkül vágnak ki 54 fát a Várban a következő napokban – mondta V. Naszályi Márta első kerületi polgármester és Szabó Rebeka párbeszédes országgyűlési képviselő egy pénteki sajtótájékoztatón.

A nyugati várlejtő beépítéséről a polgármester szerint ugyan szervezett már lakossági fórumot az önkormányzat, ott vált világossá számukra, hogy a terület vagyonkezelésével, fejlesztésének előkészítésével, lebonyolításával és üzemeltetésével foglalkozó Várkapitányság semmilyen valós információt nem hajlandó kiadni, ugyanis nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű kormányzati beruházásról van szó.

Az önkormányzat két nappal ezelőtt szerezte meg a Fővárosi Kormányhivatal által kiadott fakivágási engedélyt 54 nagyméretű fa kivágására, melyek közül 36 teljesen egészséges. Ezeknek a fáknak a kivágására azért fog sor kerülni, mert a vári kormányzati negyed beruházáshoz kapcsolódóan egy 300 férőhelyes mélygarázst építenek a Vár gyomrába.

A mélygarázs a polgármester szerint azért 300 férőhelyes, mert ekkora méretre még nem kell környezeti hatástanulmányt készíteni – így hát nem is készítettek. Holott Európában egyedülálló természeti és kulturális örökségi területet érint, a várhegy belsejében ugyanis egy védett barlang-pincerendszer található.

Környezetvédelmi hatástanulmány híján viszont senki nem tudja megmondani, milyen hatása lesz az építkezésnek.

A Budavári Palotanegyed – elvileg – megújulását célzó Nemzeti Hauszmann Program keretein belül az érintett területen a pihenőpark megszűnik, a helyén szőlő, illetve gyümölcsös ültetvény lesz, amelyet éjszakára bezárnak.

„Tehát ahelyett, hogy a kerületben élők ezt ugyanúgy használhassák pihenésre, rekreációra, kutyasétáltatásra, ahogy eddig, egy éjszakára bezárt, a látogatóktól a nap egy részében elzárt területté válik. Megszűnik egy park, helyette napi legalább 300 autó forgalmát élvezhetjük itt a kerületben. Igaz, hogy ezek nem fognak fent a Várban parkolni, viszont a Várat megközelítik, a várlejtő szűk utcáin és a kerületen keresztülmennek, ami nonszensz, a modern városfejlesztésben már a város belsejébe, a történelmi városmagba nem hívunk be autókat.”

– mondta a polgármester.

Arról is tájékoztatást adott, hogy egy favágást sikerült ma megakadályoznia az önkormányzatnak, a kerületvezetés vállalta, hogy bevizsgáltatja az érintett nagyméretű nyárfát, és a szükséges faápolási munkákat elvégzi.

A Párbeszéd Facebook-oldalán közzétett sajtótájékoztató videó alatt egyébként kommentelt a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldala, mely szerint a nyugati kertek „megújulásáról” már tájékoztatták a Várban élőket és az önkormányzatot.

Mint írják,

„a történelmi hagyományoknak megfelelően a Fehérvári rondellára látogatókat zömében invazív gyomfákkal benőtt, lepusztult terület helyett mindenki számára nyitott közpark és egy rendezett szőlős- és gyümölcsöskert fogadja majd akadálymentes sétautakkal, árnyas pihenőhelyekkel, egy világvárosi kert családias hangulatával.”

A nyugati kertekben 70 gyümölcsfát ültetnek, több mint 7000 négyzetméter zöldfelületet varázsolnak újjá, amelynek így a nagysága és a minősége is jelentősen javulni fog. „Az öreg, beteg, kártékony és invazív gyomfák” helyére új, értékes és nemes példányokat ültetnek.
„A terület zöld rehabilitációja során minden lehetséges esetben az egészséges és értékes fákat átültetjük. A megújuló terület karbonelnyelő képessége is jóval nagyobb lesz a mostaninál. Így nemcsak a városrész levegője lesz tisztább, hanem a budai Vár mikrokörnyezetének zöldítéséhez is hozzájárulnak a munkálatok.
A megújuló terület alatti új várgarázsban a másik kettőhöz hasonlóan bárki tud majd parkolni, a Várban élők és az itt dolgozók is, így a környéken lakók számára mérsékeljük az autók okozta terhelést.”
– írják.
Érdemes megjegyezni: a mélygarázsépítési lázat az okozza a várban, hogy a minisztériumok ide költöznek, vagyis több dolgozó és autó fog megfordulni a kerületben. A helyi lakosok korábban petíciót is indítottak a szőlőskert és a parkoló ellen, kérve, hogy:
  • Ne változtassák meg a helyiek és a fővárosiak által kedvelt park arculatát.
  • Ne legyenek értelmetlen fakivágások.
  • Ne bontsák el, hanem újítsák fel a Palota út felső és alsó szakaszát összekötő lépcsőket és sétányokat.
  • Ne ültessenek szőlőt, mivel ez a kísérlet egyszer már megbukott. 2010-ben megpróbálták, de a 14 millió forintból telepített szőlős néhány év alatt tönkrement.
  • Mérjék fel, és vegyék figyelembe a környéken élők igényeit a terület megújításával kapcsolatban.
  • Természeti értékeinek megőrzésével újítsák meg a területet.

A Vár „megújulásának” problematikájáról ebben a cikkben írtunk bővebben.