Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A „pénzpiacokat” megszólítva mosná félbarnára magát Giorgia Meloni, de nem megy neki könnyen

Ez a cikk több mint 1 éves.

Giorgia Meloni három felvételt tett közzé, amelyekben angol, francia és spanyol nyelven igyekszik eloszlatni az esetleges megválasztásával kapcsolatos félelmeket. A Die Tageszeitung értékelése szerint a szélsőjobboldali Olaszország Fivérei (Fratelli d’Italia) párt vezetője, aki a szeptember 25-i olaszországi parlamenti választások legesélyesebb kormányfőjelöltje, elsősorban az Európai Unió vezetőit és a „pénzpiacokat” kívánja nyugtatgatni.

Meloni a felvételeken arról szól, hogy az olasz és a nemzetközi sajtó már hosszú ideje „lejáratókampányt” folytat ellene. Ezek a lapok arról cikkeznek, hogy Meloni „veszélyt jelent a demokráciára”, illetve „az olaszországi és az európai stabilitásra”. Az Olaszország Fivérei elnöke szerint olyan „ostobaságokat” közölnek, mint hogy a megválasztása után Olaszország elhagyja az eurózónát.

Az ilyen „nonszensz elképzelések” mögött Meloni szerint csakis az „Olaszországban nagyon erős baloldali média állhat”, olyan médiakartell, amely – ebből következőleg – Rómából az orránál fogva vezeti a nemzetközi médiát.

A Taz szerint a miniszterelnök-jelölt előtt ismert, hogy pusztán az, hogy – a szélsőjobboldal bevett gyakorlata alapján – az áldozat szerepében sajnáltatja magát, nem elégséges a nemzetközi nyilvánosságnak. Meloni tovább is megy, minden kívánalomnak eleget akar tenni, amikor kijelenti: „Az olasz jobboldal a fasizmust a történelem mélyére veti, és egyértelműen elítéli a demokrácia elnyomását és a szégyenletes zsidóellenes törvényeket”.

S nemcsak a múltnak, a jelennek is meg kíván felelni annak a pártnak vezetője, amelynek az emblémáján még mindig a fiamma tricolore, az olasz trikolór színeiben pompázó láng látható, amely 1946 óta az ország neofasisztáinak a jelképe. Meloni kijelenti ugyanis, hogy az FdI „a szabadság és a nyugati értékek védelmének bástyája”, amely számára a nyugati táborhoz való tartozás „kristálytiszta”. A menekültellenes kirohanásairól ismert politikus szerint Európának nincs mitől tartania, ha a jobboldal győz szeptemberben Olaszországban. A „piacok nyugodtak lehetnek”, az uniós források „biztos kézbe” kerülnek.

Nem véletlen, hogy Meloni a szeptember 25-i választások előtt most minden fórumon azzal van elfoglalva, hogy félbarnára mázolja magát. A kormányfőjelöltek legutóbbi vitáján azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy közzétett egy videót, amelyen egy 27 éves guineai bevándorló megerőszakol egy 55 éves ukrajnai nőt Piacenza belvárosában. Azon túl, hogy a rendőrség még nyomozott az ügyben, politikai ellenfelei szerint a jóérzést is sértette, hogy pusztán a kattintások kedvéért kiszolgáltatta az áldozatot a nyilvánosságnak. Igiaba Scego, szomáliai származású olasz író szerint a képviselő kizsákmányolta a nemi erőszak áldozatául esett nőt, nem védelmet kínált neki, hanem kitette a kíváncsi tekinteteknek.

Magáról Meloniról is terjedni kezdett közben egy felvétel, amelyen Olaszország egykori fasiszta vezetőjét, Benito Mussolinit méltatja. A La Stampa napilap írása szerint a felvétel 1996-ban készült, amikor is a Silvio Berlusconi vezette Forza Italia az egykori újfasiszta Olasz Szociális Mozgalom utódjának számító Nemzeti Szövetséggel és kereszténydemokrata pártokkal együtt alakított szövetséget az áprilisi választások előtt.

Ezúttal az Olaszország Fivérei, a szélsőjobboldali Matteo Salvini vezette Liga és Berlusconi pártja, a Hajrá, Olaszország! (FI) jobboldali szövetsége a közvélemény-kutatások szerint megközelíti az ötven százalékos támogatottságot.

(TAZ, La Spampa, La Repubblica, MTI)
Címlapkép: Facebook / Giorgia Meloni