Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Feszültséget okozott a sokkolók betiltásának kérdése a berlini kormánykoalícióban

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az év végén lejár a sokkolók használatának próbaideje Berlinben, és a várost vezető koalíció megosztott abban a kérdésben, hogy ezután is alkalmazzák-e ezt az eszközt. A pártszövetség három tagjából kettő, a Zöldek és a Die Linke baloldali párt nem támogatják a kényszerítő fegyver hétköznapi alkalmazását a rendőrségben, ezzel szemben a szociáldemokrata SPD képviselőinek többsége kiáll a sokkolók mellett.

Bár a 2017 óta tartó tesztidőszak befejezését is egy SPD-s politikus, a tartomány belügyminisztere, Torsten Akmann kezdeményezte, pártjában mégis többen úgy vélik, a kényszerítő eszköz sok esetben kiválthatná a lőfegyvereket a rendőrségi akciók során. A támogatók egyik fő érve az, hogy a sokkolókkal, melyek hivatalos neve a távolsági elektro-impulzus készülék, a paprikaspré és a lőfegyver közötti „űrt” lehetne betölteni.

A 2017-ben kezdődő, első körben Mitte és Kreuzberg kerületekben lefolytatott, eredetileg kétévesre tervezett, de idén decemberig meghosszabbított próbaidőszak kiértékelése márciusra várható.

A rendőrség képviseletében az 5. Belvárosi Igazgatóság személyzeti tanácsának elnöke, Dirk Bork nyílt levélben fordult a Akmann miniszterhez, amiben szintén amellett érvelt, hogy az eszköz sok esetben bevethető a lőfegyverek helyett, így az szerinte „életeket ment”.

A sokkoló állandósított használatához szükséges jogi háttér megteremtéséhez mindhárom kormányzó pártra szükség van. A Zöldek szóvivője, Vasili Franco is pártja szkeptikusságát fejezte ki az eszközzel kapcsolatban, mivel az elmúlt tesztidőszak egyik tapasztalata szerint a rendőrség csak ritkán vetette be vagy egyáltalán vette elő a fegyvert. Ezért úgy vélik, a rendőrségnek nincsen szüksége rá.

Az eszköz hatékonyságának kérdését vetik fel az elmúlt hét németországi hírei is, melyek szerint csak augusztus első hetében 4 embert lőttek le országszerte a rendőrök. Több alkalommal is paprikasprayt és sokkolóval felszerelt gumibotokat használtak, mielőtt fegyvert fogtak volna, egy 16 éves áldozat esetében is, akivel végül négy lövéssel végeztek.

Az eszköz bevezetését ellenző Die Linke és a zöld párt a sokkoló helyett a koalíciós szerződésben is szereplő kríziskezelő alakulat létrehozását sürgetik. Ezzel elsősorban a mentális problémákkal és zavarokkal küzdő, és mentális vészhelyzetet átélő emberek fizikai kényszerítését lehetne elkerülni.

A németországihoz hasonló eszközökkel a közelmúltban a hazai rendőröket is felszerelték, akik a nyár során, egymás után két alkalommal be is vetették azokat. Először a kata-törvény elleni tüntetésen vezettek áramot egy, az úttesten ülve békésen demonstráló férfiba, második alkalommal pedig a Cserdiné Németh Angéla vezette XV. kerületben egy kilakoltatás ellen tiltakozó aktivistába.

A sokkoló hazai használatával kapcsolatos aggályokról és a szakértői véleményekről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

(Berliner Zeitung, KlassegegenKlasse)

Címlapkép: Fazekas Lázár Benjámin/Mérce