Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Erkélynapelemek helyett inkább tarvágással és repesztéses gázkitermeléssel enyhíti az energiaválságot a kormány

Ez a cikk több mint 1 éves.

A kormány kétségkívül komoly problémaként kezeli az energiaválságot, és számos intézkedést foganatosított már a nyár folyamán, hogy a télen megugró energiafelhasználás fedezetét mihamarább biztosítsa.

Ennek ellenére a szabályozói környezet és az áramszolgáltatók szerződései egyelőre nincsenek felkészülve az EU számos országában már most is népszerű, lakossági erkélynapelemek használatára

– derül ki a G7 cikkéből.

Holott amennyiben az országosan minél nagyobb mértékű energiamegtakarításhoz és energiatermeléshez, valamint a hálózatok tehermentesítéséhez is hozzájárulhatnának ezen eszközök. Az erkélynapelemek olyan lakossági, maximálisan 800 Watt névleges teljesítményű áramforrások, melyeket elegendő egy viszonylag napos felületre helyezni, majd bedugni a konnektorba, és már termelik is az áramot a lakás számára. Kis teljesítményük miatt soha nem tudják kiváltani a villanyhálózatból érkező energiát, de kisebb háztartási eszközök fogyasztásába be tudnak segíteni.

Míg az Unió több tagállamában, például Németországban, Hollandiában, vagy a szomszédos Ausztriában is csupán bejelentési kötelezettségük van a felhasználóknak egy ilyen rendszer beüzemelésekor, a magyarországi áramszolgáltatók szerződési feltételei szerint jelenleg nem lehet ilyeneket felszerelni.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ha megnézzük a Magyar Villamosművek honlapját, akkor kifejezetten reklámozzák a lakossági napelemrendszereket, melyek telepítését az áramszolgáltatótól is meg lehet rendelni, akár állami támogatással is. Ez azonban jóval több hercehurcával jár, mint az erkélyre akasztható kisteljesítményű panelek beüzemelése, továbbá mélyebben bele kell nyúlni a lakás villamos rendszerébe, és nem is lehet mindenhol telepíteni őket.

Ahogy az is, hogy Magyarországon valóban gombamód szaporodnak a naperőművek – igaz, leginkább a nagy, ipari termelőkapacitások, és környezetvédelmi helyett üzleti szempontok alapján, ami nem egyszer jár a termőföldek betelepítésével, ahelyett hogy például rozsdaövezetekbe vagy ipari területekre helyeznék el az erőműveket.

Míg például a nagy, tízemeletes panelházak tetejére szerelt napelemparkok hatékonyan segítik a ház szolgáltatásainak (liftek, szellőzőrendszer, világítás, stb.) ellátását, az erkélynapelemek jó szolgálatot tehetnének a lakások energiaszükségletének csökkentése terén. Hovatovább megfelelő állami támogatási rendszer kidolgozásával az alacsony keresetűek rezsijét is lehetne csökkenteni az ilyen rendszerek beszerelésével.

Az erkélynapelemek használatának tiltása – pontosabban annak tiltása, hogy egy lakás egyszerre csatlakozzon az országos hálózathoz, és használjon mikroinverterrel a lakás hálózatára csatlakoztatott erkélynapelemet – annak fényében kap különös színezetet, hogy a kormány számos más, társadalmi és környezeti szempontból veszélyesebb módszerrel is igyekszik enyhíteni a várható energiaéhséget.

így például az elmúlt héten jelentősen lazított a fakitermelés szabályain, ami felbecsülhetetlen károkat okozhat az ország erdeiben amennyiben az engedményeket maximálisan kihasználják az erdőgazdaságok. Igaz, a szakemberek és politikusok számos fórumon fogadkoztak, hogy – még ha az új szabályozás lehetőséget is ad rá – a kitermelés terén hozott könnyítéseket nem fogják környezetpusztító formában alkalmazni. Ennél nagyobb probléma, hogy amennyiben az ország még jelentősebb részét állítják át szilárd tüzelőanyagok használatára, a jelenleg kiépülő infrastruktúra még sok évig velünk marad, és az elkövetkezendő években is ösztönözni fogja a fatüzelés használatát.

De említhetjük a repesztéses gázkitermelés elindítását is a Dél-Alföldön. A „nem hagyományos gázmező” kitermelése már a télen megkezdődhet. Az eljárás során vizet és vegyianyagokat juttatnak a földbe, hogy kiszabadítsák a mélyben rejlő gáztartalékokat, amik a téli gázszűkében létfontosságúak lehetnek a lakossági és üzleti felhasználók, nem utolsó sorban pedig a kitermelő cég befektetői szempontjából. A módszer ugyanakkor könnyen járhat a talajvíz súlyos elszennyezésével, visszafordíthatatlan károkat okozva az ökoszisztéma – és ugyancsak a lakossági, valamint mezőgazdasági fogyasztók számára.

Az erkélynapelemek használatáról megkérdeztük a Magyar Villamosművek álláspontját. Amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi