Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Csak néhány elektromos eszközre kapnak rezsivédelmet a fogyatékkal élő emberek

Ez a cikk több mint 1 éves.

Sok súlyos állapotú, fogyatékossággal élő ember kimaradt a rezsiemeléstől valamilyen mértékben védettek köréből – írja keddi közleményében a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ), miután a kormány közzétette a mozgáskorlátozottaknak nyújtandó rezsitámogatás részletszabályait tartalmazó rendeletet.

Pontosabban éppen azt kifogásolja a MEOSZ, hogy nem általánosságban foglalkozik a rendelet a fogyatékossággal élőkkel, hanem – ahogyan a jogszabály címe is mutatja – csak „bizonyos gyógyászati segédeszközök villamosenergia-fogyasztásához” garantál valamennyi támogatást. Az augusztus 24-től hatályos szabályozás.

A kormány a megjelent kormányrendeletben kizárólag az elektromos kerekesszéket, az elektromos mopedet és a hálózati áramról működő oxigénkoncentrátort használók esetében rendelkezett úgy, hogy az éves kedvezményes kereten felül további 1697 kWH fogyasztásig vehetik igénybe a rezsicsökkentett árat.

A gázfogyasztásra a rendelkezés egyáltalán nem biztosít kedvezményt.

„Ezzel az intézkedéssel nagyon sok súlyos állapotú fogyatékossággal élő ember kimaradt a támogatotti körből, ami – amellett, hogy sokaknak anyagi ellehetetlenüléssel kell szembenézniük – további egészségkárosodásukhoz vezethet. A kormány most megszületett döntése okán a társadalom legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő tagjai kerültek kilátástalan, a létbiztonságot veszélyeztető helyzetbe”

– értékel a szövetség közleménye.

A részletszabályok kedd esti megjelenését megelőzően a MEOSZ a kormány megszorító intézkedéseinek bejelentését követően rezsivédelmet kért a fogyatékkal élő emberek számára. Erre reagálva a minisztérium megkereste a MEOSZ-t, hogy küldjék meg a támogatás mértékére vonatkozó javaslataikat. A MEOSZ – ahogyan erről szóló bejegyzésükben Kovács Ágnes, a szövetség elnöke írja  – azonnal több, látókörében illetve az ország különböző pontján élő magas ellátási szükséglettel bíró mozgássérült és halmozottan fogyatékossággal élő embert és családjaikat megkereste, hogy pontos adatokkal rendelkezzen a fogyasztási szokásaikról (mosás, fűtés, rehabilitációs- és életvitelt segítő eszközök használata, stb.). Ezeket a személyes tapasztalatokat összegezték, majd elküldték július 21-én a gondoskodáspolitikai államtitkárságnak.

A MEOSZ javaslatai – amelyek itt olvashatók részletesen – többek között arra vonatkoztak, hogy fogyatékossággal élő személyek – és a velük egy háztartásban lakó hozzátartozójuk – mind a gáz, mind az áram esetén az éves fogyasztási keret kétszereséig, azaz villamos energiánál 5046 kWh/év/mérési pont, illetve gáznál 3458 m3/év/mérési pont felhasználásig legyenek jogosultak kedvezményes áron energiát vásárolni. Arra is kitértek, szerintük

a kedvezményre jogosult fogyatékossággal élő személyek körét illetően álláspontunk szerint nem lehet a kedvező árat csupán az elektromos kerekes széket vagy mopedet használók körére korlátozni.

Mint írják, a személyes mobilitást segítő eszközökön túl számos más fogyatékos állapot is az átlagosnál nagyobb mértékű energiafelhasználást indokol:

  • Életfunkciókat fenntartó és életvitelt segítő eszközök, például gépi légzéssegítő, elektromos nyálszívó készülék, vagy elektromos emelőszerkezet.
  • A rehabilitáció elektromos eszközei, passzív mozgatógépek, az ideg, az izom vagy az ízület fájdalmának enyhítésére szolgáló készülékek, illetve az izom- és idegstimulátorok, elektromos láb- és karerősítő gépek, vagy az alternatív és augmentatív kommunikáció elektronikus eszközei.
  • Otthoni okos eszközök fokozott használata az önállóság érdekében elengedhetetlen.
  • Többletenergiára van szükség olyan fogyatékos állapotok esetén is, amikor napi többszöri ruha és ágynemű csere miatt gyakori mosás, tisztítás és fertőtlenítés szükséges.
  • A speciális étkezési szükséglete esetén, különösen szondás táplálásnál a hús pépesíthetősége érdekében hosszabb ideig történő főzés alapszükséglet és nem luxusból történik.
  • Valamennyi állapot esetén elmondható, hogy a mindennapjait otthonában töltő fogyatékossággal élő ember számára megfelelő hőmérsékleten kell tartani a lakást .

A megjelent rendelet alapján azonban a kormány láthatóan nem vette figyelembe a mozgáskorlátozottakat képviselő szervezet kéréseit. Kovács Ágnes MEOSZ elnök saját Facebook-oldalán mindezt úgy kommentálta:

„Ezzel a döntéssel cserbenhagyta a kormány fogyatékos embereket, de a dilettáns rendelet még a segédeszközt használóknak sem nyújt megoldást.”