Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Magyarország alacsony multiadójával dicsekedett Orbán Viktor Dallasban

Ez a cikk több mint 1 éves.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet tartott a Conservative Political Action Conference (Konzervatív Politikai Akciókonferencia), azaz a CPAC rendezvényén a texasi Dallasban. A CPAC előző konferenciáját Budapesten tartották, ahol Tucker Carlson amerikai jobboldali televíziós személyiség videóüzenetben köszöntötte a közönséget. A mostani, dallasi konzervatív találkozón Orbán Viktor Donald Trumppal is összetalálkozott.

A miniszterelnök beszéde elején a nyolcvanas évekbeli Dallas c. sorozatból ismert Ewing Olajvállalatot idézte meg. Orbán Viktor szerint van bennünk valami közös Texasszal, még akkor is ha Magyarország 5000 mérföldre van.

„A legfőbb különbség, hogy a Ewing Olajvállalat nem fizet társasági adót Budapesten” – fogalmazott.

Ha Orbán Viktoron múlna, a Ewing Olajvállalat akkor se fizetne sok adót Magyarországon, ha itt tevékenykedne, beszédében ugyanis az alacsony adók politikáját védelmezte.

Elmondása szerint 10 év alatt 10 százalékkal csökkentették az adóterheket idehaza, ami a legnagyobb adócsökkentés az Európai Unióban. Az elsősorban multinacionális cégekre vonatkozó adónemről, a globális minimumadóról úgy fogalmazott, hogy „újra célkeresztbe kerültünk, amikor nem támogattuk a globális minimumadóról szóló kezdeményezést”. Az adóparadicsomokat ellehetetlenítő globális minimumadó kérdésében Orbán szerint már „az összes európai ország megadta magát, Magyarország az utolsó ellenálló”. A multiadó kezdeményezésért a jelenlegi amerikai kormányt is hibáztatta, a „baloldal bosszújának” tartja.

Egyébként Texasban nincs se személyi jövedelemadó, se társasági adó. A társasági adó az Európai Unióban Magyarországon a legalacsonyabb, mindössze kilenc százalék, ezt emelné a globális minimumadó tizenöt százalékra. A legtöbb európai országban jelenleg is 15 százalék körüli a társasági adó. Eközben az EU legmagasabb áfáját Magyarországon fizetik.

A „fajok keveredésétől” tartó  miniszterelnök azt is hangsúlyozta, hogy „zéró toleranciát” vezettek be Magyarországon az antiszemitizmussal és a rasszizmussal szemben. Szerinte „egy keresztény politikus nem lehet rasszista”. A rasszizmusmentes országvezető azt is vallotta magáról, hogy Európa egyetlen „migrációellenes” kormányfője.

Ezen felül Orbán Viktor hosszasan beszélt arról, hogy sikeresen megvédték a gyermekeket a „genderideológiától”. Az ukrajnai háború kapcsán azt mondta, Magyarország szolidáris Ukrajnával, de egyúttal a béketárgyalásokat is sürgette. Végezetül ellenfélként nevezte meg Soros Györgyöt, akinek „egy egész hadsereg áll a szolgálatában”.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher