Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ukrajnai menekültek elleni növekvő feszültségre figyelmeztet egy gyerekjogi szervezet

Ez a cikk több mint 1 éves.

Egyre nő a valószínűsége annak, hogy az Ukrajnából menekülők az ellenük szított feszültség, illetve dezinformációs kampányok áldozataivá válnak az őket befogadó országokban, áll a World Vision nemzetközi gyermeksegélyszervezet nem rég nyilvánossága került jelentésében.

A háború kezdete óta közel kilenc millió ember menekült el Ukrajnából, legtöbbük olyan szomszédos országok felé vették az irányt, mint Lengyelország, Magyarország, Románia, Moldova vagy Szlovákia. Ezen országok közül vizsgált hármat a World Vision, így következtetéseiket a romániai, moldovai és lengyelországi adatokból szűrték le első sorban.

A jelentés úgy találta – hasonló krízishelyzetek mintázataiból kiindulva, – hogy „a [menekült] gyermekek olyan kockázatokkal nézhetnek szembe akár már jövő év februárjától, mint a szóbeli, vagy fizikai bántalmazás”

„A nemzetközi közösségnek most kell cselekednie a helyzet olyan mértékű romlásának elkerülése érdekében, amilyen Bangladesben és Libanonban történt.”

– írják a jelentésben.

Az ukrán menekültekről terjesztett valótlanságok közé tartozik az általuk elérhető helyi pénzügyi támogatások túlzó bemutatása, valamint az antiszociális vagy illegális tevékenységről szóló álhírek. Charles Lawley, a World Vision vezető tanácsadója szerint alaptalan híreket közöltek arról is, hogy helyi gyerekeket dobtak ki a kórházakból, és ukrán gyerekekkel helyettesítették őket.

„Bár a dezinformációs kampányok eddig nagyrészt sikertelenek voltak, mivel a befogadó közösség részéről továbbra is erős a szolidaritás a menekültekkel, ha ez nem kerül ellenőrzésre, akkor tovább fokozza a menekültekkel szembeni ellenérzéseket, amelyek, mint látjuk, kezdenek alakot ölteni.”

(The Guardian)

Az ukrajnai háború megszakítás nélkül tombol február 24. óta. A háborúval kapcsolatos híreket a Mérce is követi, cikkeinket a témában itt találjátok meg.

Címlapkép: MTI/Balázs Attila