Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kansasban népszavazást tartottak az abortuszról, és hatalmas győzelmet arattak a választáspártiak

Ez a cikk több mint 1 éves.

Mióta az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága visszavonta a Roe vs. Wade-döntést, és ezzel újra a tagállamok hatáskörébe utalta az abortusz jogi szabályozását, Kansas az első állam, ahol népszavazást tartottak a terhességmegszakítás kérdésében.

A kedd este lezárult szavazáson jelentős győzelmet arattak a választáspártiak, vagyis az állam nem írhat bele abortuszt eleve kizáró mondatokat Kansas alkotmányába.

Ráadásul olyan államban sikerült mintegy 20 százalékos győzelmet aratniuk az abortuszhoz való jogért küzdőknek, ahol egyébként Donald Trump közel 15 százalékkal nyerte a legutóbbi elnökválasztást.

„Ez a szavazás világossá teszi, amit tudunk: az amerikaiak többsége egyetért azzal, hogy a nőknek hozzáférést kell biztosítani az abortuszhoz, és joguk kell, hogy legyen a saját egészségükkel kapcsolatos döntéseik meghozatalához”

– jelentette ki közleményében Joe Biden elnök miután egyértelművé vált a szavazás kimenetele.

Mallory Carroll, a Susan B. Anthony Pro-Life America abortuszellenes csoport szóvivője a szavazást „hatalmas csalódásnak” nevezte a mozgalom számára, és felszólította az abortuszellenes jelölteket, hogy „menjenek át támadásba”.

A brit Guardian szerint az amerikai katolikus egyház több mint 3 millió dollárt költött a kampányra, hogy megakadályozza az abortuszjogok megmaradását, ami hiábavaló erőfeszítésnek bizonyult.

Miután az amerikai Legfelsőbb Bíróság június végén hatályon kívül helyezte a Roe kontra Wade döntést, számos állam azonnal életbe léptette korábbi, vagy időközben elfogadott szabályozását, ami gyakran szinte teljesen ellehetetleníti az abortuszt.

A Legfelsőbb Bíróság döntése ellen annak kiszivárgása óta országszerte rengeteg tiltakozás zajlott az Egyesült Államokban.

Ahogyan arról nemrég a Mércén is írtunk, egy kutatás szerint 2009 és 2018 között az európai szélsőséges LMBTQ- és abortuszellenes csoportoknak alsóhangon 707 millió dollár állt rendelkezésére az európai közvélemény és politikai döntéshozók véleményének befolyását célzó lobbitevékenységükre.

(Associated Press)