Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A sokkoló nem került elő, de koporsóba helyezték a kormány által megölt álmokat – képeken a hétfői jobbágylázadás

Ez a cikk több mint 1 éves.

Hétfőn este hét órára szerveztek újabb hídlezárós demonstrációt a Palkovics Lászlóval sikertelenül tárgyaló futárok a Margit hídra. A kata-módosítás miatt szeptember 1-től az életüket újratervezni kénytelen vállalkozók először az adónem átalakítása miatt károsultak történeteit olvasták fel, majd ajándékot vittek a parlament elé.

Különös ajándékról volt szó. Egy koporsóról.

Miután az egybegyűltek a Kossuth térre értek, ebbe, a „demokrácia” feliratú koporsóba tették a papírra rótt álmaikat, amelyeket a Fidesz elvett tőlük. Aki szeretett volna, az mondhatott is pár szót a kerékpárokkal körbevett halottas láda felett. A hivatalos demonstráció vége után a Nyugati térhez vonult a párszáz fős tömeg, amely a közlekedési csomóponthoz érve már ezer főre duzzadt.

Innen, a már szokásosnak mondható útvonalon az Oktogon felé vették az irányt, azonban a rendőrség már a Szondi utca táján figyelmezetette őket arra, hogy a körút teljes elfoglalásával szabálysértést követnek el. A csoportot végül az Oktogonon körbefogták, a tagjait pedig igazoltatták.

Egy-két alkalommal a tüntetők nekifeszültek a rendőröknek.

Így tett az az apa is, aki a rendőrsorfalon szeretett volna átjutni a fiához. A rendőrök végül három fiatalt teljesen átkutattak, zsebeik és táskájuk tartalmát a földre ürítették.

A tömeg végül szétszéledt.

Gyülekezik a tömeg a Jászai Mari téren. A rendőrség 150 főnként engedélyezte egy-egy forgalmi sáv lezárást. Fotó: Mérce

Huszonévestől a kisnyugdíjasig szinte minden korosztály képviseltette magát a tegnapi tüntetésen. Fotó: Mérce

Lassan gyűlt össze a tömeg a Jászai Mari téren, de a demonstráció kezdete után húsz perccel már két sávot is elfoglaltak a tüntetők. Előbb a kata-károsultak leveleit olvasták fel, majd egy különös ajándékkal indultak útnak a Kossuth térre.

„Demokrácia” feliratú koporsót visznek a Parlament elé a tüntetők. Fotó: Mérce

Koporsóval vonul a tömeg a Kossuth tér felé. Fotó: Mérce

Az „ajándék” egy demokrácia feliratú koporsó volt, amelybe a nemzet főterén a jelenlévők beledobhatták a papírokra vetett álmaikat. A vonulás közben a „Demokráciát!”, a „Mocskos Fidesz!” és a „Keserű a narancs!” rigmusok hangzottak fel.

Vonul a tömeg a Jászai Mari térről a Kossuth térre. Fotó: Mérce

A koporsóba dobott álmok felett mondanak beszédet az Országgyűlés épülete előtt. Fotó: Mérce

A koporsóba dobott álmok felett mondanak beszédet az Országgyűlés épülete előtt. Fotó: Mérce

A parlament előtt helyezték a földre a koporsót, majd előtte open-mic rendszerben az egybegyültek közül bárki elmondhatta a történetét. Egy középkorú idegenvezető amiatt vonta kérdőre a jelenlévőket, hogy miért engedték, hogy idáig fajuljon a helyzet. A futárok egyik vezetője, aki Palkovics Lászlóval is tárgyalt, azt kérte számon, hogy ha 300-400 ezer kata-károsult van, akkor miért csak pár százan vannak most a Kossuth téren.

A Jászai és a Kossuth tér között nagyjából 500 fő vonult, de a demonstrálók harmada a beszédek alatt eltűnt. Azonban amikor a hivatalos demonstráció után valaki elkiáltotta magát, hogy „menjünk a Nyugatihoz!”, a meginduló tömeghez újból nagyon sokan csatlakoztak.

A tüntetők rövid ideig leállították a forgalmat a Nyugati téren. Innen az Oktogonhoz indultak tovább. Fotó: Mérce

A Nyugati téren rövid vita alakult ki, hogy az Oktogonhoz vagy vissza, a Margit hídhoz menjenek-e inkább. Végül a tömeg az Oktogon felé vette az irányt.

A Szondi utcánál a rendőrök hangosbeszélőn arra szólították fel a tüntetőket, hogy ne foglalják el az utat. Füttykoncert volt a válasz. Az Oktogonnál már rendőrsorfal várta a tömeget. Hamarosan pedig elkezdődött a tömeges igazoltatás.

A vacsorázók köré szorították a demonstrálókat a rendőrök. Fotó: Mérce

Az egyik sínfoglalót igazoltatják a rendőrök. Fotó: Mérce/Bernáth lackó

A rendőrök több résztvevőt is több alkalommal igazoltattak.

Éppen fuvarban lévő ételfutárt engednek ki a tömött rendőrsorfalon keresztül. Fotó: Mérce/Bernáth Lackó

A demonstrálók közül egy ételfutárt, aki éppen címre szállított, kiengedtek a rendőrök. 10 óra utánra már csak a sajtó képviselői és Jámbor András országgyűlési képviselő maradt az igazoltatás helyén.

Transzparens a kata-módosítás elleni tüntetésen. Fotó:Mérce

Puzsér Róbert a demonstráción nem sokkal az igazoltatása előtt. Fotó: Mérce

Rendőrök motoznak az Oktogonon. Fotó: Mérce

A sorfalnak feszül a fiát kereső édesapa az Oktogonon – rövid igazoltatás után újraegyesült a család. Fotó: Mérce

egy Fiatal fiú táskáját a rendőrök kipakoltatták – hivatalos indoklás nem volt az intézkedésre. Fotó: Mérce

A járdaszakaszra szorítottak igazoltatása után a rendőrök a körút másik oldalán három, látszólag véletlenszerűen kiválasztott fiatalt teljesen átkutattak. Az egyiküknél csak inzulinos fecskendőt és egy vizes kulacsot találtak.

Címlapkép: Mérce