Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Perverz újraelosztás, dilettáns improvizáció: az ellenzék reagált a rezsireform legújabb fordulatára

Ez a cikk több mint 1 éves.

Miután a kormány egy héttel meghirdetése után bejelentette a rezsicsökkentés-csökkentés reformját is, az ellenzéki pártok, politikai erők is szükségét érezték hogy reagáljanak, és kifejtsék vízióikat. Az alább az eddigi reakciókból válogattunk.

Lehet Más a Politika: Magyarországon ma nincs szociálpolitika

Kanász-Nagy Máté szerint a leginkább rászorulókat az út szélén hagyta a kormány, nem megfelelő az intézkedés. Véleményük szerint hiányzik belőle a szociális célzás, vannak olyan rászorulók akiket nem véd a kormány a rezsiárak növekedésétől.

Véleménye szerint a perverz újraelosztás újabb példáját láthatjuk.

Vagyis a nem rászorulókat támogatja a kormány. Például élhetnek magas jövedelműek alacsony fogyasztású lakásban, és lehetnek rászorulók, akiknek azért magas a rezsijük, mert lakásuk elavult, energetikailag nem hatékony. A politikus felhívta a figyelmet a fogyatékkal élők és családjaik kiemelt támogatásának fontosságára is.

Kanász-Nagy szerint a rezsiemelés miatt sokan fordulhatnak a környezetszennyező, magas károsanyag-kibocsátású szilárd tüzeléshez, amit el kellene kerülni. A kormány figyelmébe ajánlotta az LMP ötpontos javaslatcsomagját:

  • megújulók felesleges tiltásának a feloldása;
  • szociális alapú épületszigetelési program;
  • a megújulók telepítésének és lakossági felhasználásának kormányzati támogatása;
  • klímabérlet bevezetése;
  • a Paks II. felmondása és az atomerőműre szánt forrásokat fordítsák megújulók telepítésére.

Magyar Szocialista Párt: dilettáns improvizáció

Az MSZP közleményében számításokkal támasztotta alá, hogy még a csökkentett rezsicsökkentés-csökkentés is elviselhetetlen terheket akaszt sokak nyakába, ráadásul nem is feltétlen lenne rá szükség. Mint írják,

„Földgáz esetében egy éves szinten 2000 m³-t (havi 167 m³) fogyasztó háztartástól – (valljuk be, azért van ilyen bőven) – 90%-kal több pénzt fog beszedni a Fidesz. Egy 2500 m³-t fogyasztó háztartásnak közel háromszorosába fog kerülni a gázszámlája, 255 ezer Ft helyett 753 ezer Ft-ot kell a jövőben fizetnie. 

A Fidesz-kormány 12 év alatt semmit nem tett a rosszul szigetelt, nem hatékony hazai lakásállomány (Kádár-kockák, társasházak, panelek) energiahatékonyságának javításáért, pedig tudta, hogy az energia nem lesz mindig olyan olcsó, mint az elmúlt tíz évben.

Áram esetében mondhatnánk, hogy már megérte Paksról beszélni, hiszen a múlt heti bejelentéshez képest kisebb az áremelés mértéke, de még erre se lenne szükség, hiszen Paks olcsó, 12 forintos termelése bőven fedezi a lakossági igényeket.”

Kitértek továbbá arra is, hogy a gázkereskedők előfordul hogy a lakossági áraknál olcsóbban veszik a gázt, valamint hogy az Orbán-kormány hazudik.

Demokratikus Koalíció: Orbánék hétszeresére emelik a gáz árát!

Barkóczi Balázs kifejtette, hogy a rászorulók különösen kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek, holott az országban véleményük szerint így is sokan spórolnak energián és ételen, ehhez képest sokak számára hétszeresére fog emelkedni a gáz ára. A politikus szerint a kormány törvénytelen, alkalmatlan, hazudik és lop.

Emlékeztetett, hogy családok százezrei kerültek kilátástalan helyzetbe, majd röviden kitért Németh Szilárd méltán híres gasztronómiai preferenciáira. Véleménye szerint Németh reggeli szavai felértek egy vallomással, miszerint Orbánék minden megnyugtató szava hazugság volt.

Emlékeztetett a kenyér drágulására is, valamint hogy luxuskiadás lesz a torta, emellett véleménye szerint sokan fognak halálra fagyni, miután nem marad pénzük fűtésre. A DK apokaliptikus víziója szerint

„a 2022-es év a vég kezdete mindannyiunk számára”.

A Párbeszéd követeléscunamival reagált

„Az Orbán-kormány kimutatta a foga fehérjét: magyar családok millióinak borítja fel az életét, a gazdálkodását, az anyagi biztonságát a rendszerváltás óta bevezetett egyik legdurvább megszorító csomaggal; a meggondolatlan, előkészítetlen és indokolatlan mértékű energiaár-emeléssel. A Párbeszéd többsávos rendszert és szakmai-társadalmi egyeztetést sürget”

– derül ki a párt közleményéből.

A Párbeszéd véleménye szerint a kormány a piaci rezsiáraknál is durvább költségeket szabadít a lakosságra, ráadásul szociálisan is érzéketlen formában. A párt ennek megfelelően követeli:

  • az átlagos energiafogyasztás számítási módjának átláthatóvá tételét;
  • több (minimálisan egy harmadik) ársáv kialakítását a tényleges felhasználási szokásokhoz és a valós életviszonyokhoz igazítva;
  • a gázár esetében a hétszeres díjszorzó mérséklését, tekintettel például a hazai kitermelés sokkal alacsonyabb költségeire;
  • az áramár változatlanul hagyását annak érdekében, hogy minél gyorsabban függetlenné váljunk a klímagyilkos fosszilis energiától;
  • az Orbán Viktor februári moszkvai látogatásán kötött megállapodások és a gázszerződés nyilvánosságra hozatalát, hogy a tényleges számokat össze lehessen vetni Orbán Viktor rezsiígéreteivel, illetve Putyin azon állításával, hogy Magyarország ötödáron kapja a gázt;
  • az energiárakra rakódó költségek, például a rendszerhasználati díj csökkentését, a vezetékes közműadó, illetve az áfa részbeni eltörlését;
  • az európai gyakorlatnak megfelelően egy energiakupon bevezetését a legszegényebb családok támogatására;
  • energetikai zöldforradalmat, az energiahatékonysági és zöldenergia támogatási keretek megemelését, a szélerőmű-tilalom és a napelemadó azonnali eltörlését;
  • a már megítélt napelem-támogatások gyors kifizetését;
  • valós társadalmi és szakmai konzultációt az energiaár-szabályozás átalakításáról.

A Jobbik kedvezményt adna a katásoknak a rezsiből

A párt szerint a Fidesz hazudott a kampányban, hisz Alig negyedévvel a választások után a gázár hétszeresére, az áram ára kétszeresére emelkedik! Még nagyobb baj, hogy összevissza kommunikálnak, múlt héten még a ma bejelentett díjak többszöröséről volt szó, és most sem nyugtatták meg a polgárokat, hogy a terheik nem nőnek majd nagyságrendekkel: a rendelet értelmében az árak negyedévente emelkedhetnek.”

Továbbá tart attól, hogy a Fidesz energiapolitikája miatt az árak a tél folyamán tovább emelkedhetnek. Javaslataikat emiatt több pontban szedték össze:

  • engedje el az állam a rezsikiadások áfáját, hiszen ezen most nyerészkedik;
  • a kata felszámolása miatti bevételkieséstől szenvedő háztartásokat, családokat segítse az állam;
  • ne pusztán nagycsaládos kedvezmény legyen a rendszerben, hanem gondoljanak az egy, illetve a kétgyermekesekre is! A terheik ne növekedhessenek irreális módon;
  • a magyar kisvállalkozóknak is járjon a rezsivédelem;
  • az otthoni munkát végzők számára magasabb fogyasztási határt állapítsanak meg!

A Momentum Mozgalom szerint a kormány hazugságaiért most az emberek fizetnek meg

A Momentum szerint is hazudott a Fidesz, a kata-módosítással és a „rezsinöveléssel is arra törekszik, hogy az emberekkel fizettesse meg a választási osztogatásának és az elhibázott gazdaságpolitikájának árát,

„ahelyett, hogy spórolásra ösztönözték volna az embereket és az energiahatékonyság növelésére költötték volna az uniós pénzeket.

Habár a párt szerint is fenntarthatatlan a rezsicsökkentés, úgy látják, azt csak fokozatosan, és a szociális szempontok figyelembevételével lehetne megváltozatni, főleg most, hogy az élelmiszerek drágulása miatt rengetegen élnek egyik hónapról a másikra.

A párt egy grafikont is mellékelt a leendő gázárakról:

Jámbor: baltával vágott megszorítás

A Szikra Mozgalom országgyűlési képviselője szerint baltával vágott megszorítás a rezsiáremelés, és noha egyetért azzal, hogy a többet fogyasztók fizessenek többet, elsősorban mégis azoknak kellene, akik többet is tudnak.

„Ellenben amit most a kormány csinál, tipikus baltával vágott megszorítás. Ha jól számolom, én képviselői fizetéssel 2 gyerekkel egy nem nagy lakásban, nyilván az átlagnál jobb, így kevesebbet fogyasztó eszközökkel, gázfűtéssel, nem nagyon fogok többet fizetni. Míg lesznek olyan ferencvárosiak és józsefvárosiak, akik közel sem rendelkeznek képviselői fizetéssel és mégis brutálisan emelkedik a rezsijük. Ez igazságos?”

– teszi fel a kérdést a képviselő.

A II. kerületben is rezsitámogatást vezetnek be

Akárcsak a VIII. kerületben, a II. kerületben is igyekszik a kerület vezetése támogatni a lakosokat. Őrsi Gergely polgármester Facebook-posztja szerint az önkormányzatnál magánszemélyek és társasházak is pályázhatnak led-es izzókra, amik jóval kevesebbet fogyasztanak hagyományos, wolfrámszálas társaiknál.

Emellett támogatják az energiaközösségek létrehozását, mint írja,

„Az energiaközösségek megújuló energia előállítására, elosztására, tárolására és megosztására alapuló szerveződések. A pályázat támogatása esetén azon fogunk dolgozni, hogy például a társasházak az önkormányzattal összefogva telepíthessenek napelemeket a tetőkre, így a háztartások olcsóbb, fenntartható és önellátó energiával működhetnének”.

Emellett felszólítják a kormányt, hogy újfent hirdessenek pályázatot az energiaközösségek létrehozásának támogatására.

Az energiaközösségekkel többször foglalkoztunk a Mércén, vonatkozó cikkeink itt érhetők el.