Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gázspray, ütlegelés, rasszista megjegyzések: roma férfit bántalmaztak rendőrök, elmarasztalta Magyarországot a strasbourgi bíróság

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kimondta, a magyar állam megsértette az embertelen, megalázó bánásmód tilalmát, mikor a hatóságok a hivatalos eljárás során egy roma férfit bántalmaztak – adta hírül a a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közleményében.

A TASZ ügyfelét még 2014-ben vitték be az Encsi Rendőrkapitányságra, miután a férfi kérdőre vonta a rendőröket, amiért azok durván és tiszteletlenül bántak a rokonával.  Az út során a férfi vallomása szerint a rendőrök bántalmazták és megjegyzéseket tettek roma származására.  A frissen műtött csuklóján még szorosabbra húzták a bilincset, amikor jelezte, hogy korábbi sérülése miatt ez fájdalmas számára.

A rendőrkapitányságra érkezést követően gázspray-vel két alkalommal szembe fújták, majd többször megütötték a mellkasát és a fejét.

A férfi a rendőri bántalmazás miatt feljelentést tett és orvosi látleletet vetetett, mire válaszul az egyik intézkedő rendőr feljelentette őt. A TASZ szerint a magyar hatóságok jogsértő gyakorlatát jól jellemzi, hogy

míg ügyfelüket elítélték garázdaság miatt, addig a rendőrök elleni nyomozást megszüntették.

A roma férfi ezt követően a TASZ segítségével panaszt tett a nyomozás megszüntetése ellen, majd az EJEB-hez fordult a kínzás, embertelen, megalázó bánásmód és a hátrányos megkülönböztetés tilalmának sérelme miatt.

A strasbourgi bíróság a mai napon kimondta: mivel a TASZ ügyfele egészséges állapotban került be a rendőrségre, de onnan sérülésekkel került ki, ezért az államnak kötelessége lett volna hiteles magyarázatot adni arra, hogy ezek a sérülések hogyan keletkeztek. Ennek azonban nem tett eleget a magyar állam, ezért a bíróság ügyfelünknek adott igazat, és 19 500 euró kártérítést ítélt meg számára.

„Hat év várakozás után ügyfelünk végre igazságos elégtételt fog kapni az őt ért rasszista bántalmazásért. Ez a TASZ harmadik olyan, strasbourgban megnyert ügye, amelyben rendőrök törvénytelen fizikai agressziót alkalmaztak roma sértettel szemben. Bízunk benne, hogy ezek az ítéletek visszatartják a rendőröket a hasonló súlyos jogsértésektől, illetve amennyiben ilyenek bekövetkeznek, az ügyészség hatékonyabban fog eljárni, biztosítva a bántalmazottak alapvető emberi jogait” –mondta Jovánovics Eszter, a TASZ jogásza.

Kiemelték ugyanakkor, hogy a strasbourgi bíróság, nem hozott ítéletet arról, hogy a rendőri bántalmazás összefüggött volna a sértett roma származásával.

A TASZ szerint a diszkriminációt is kimondó ítéletre nagy szükség lett volna, mert az nagyban segítette volna a sérülékeny csoportba tartozók jogérvényesítését.

A jogvédők blogbejegyzésükben arra is felhívják a figyelmet, hogy a hivatalos eljárásban történt bántalmazások miatti feljelentések nagyjából 3%-ában történik vádemelés, míg általában az ügyek kb. 35%-ában emel vádat az ügyészség. Ez az arány jól mutatja, hogy mennyire nehéz fellépni a hasonló jogsértésekkel szemben.

Címlapkép: Dián Ákos / Mérce