Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kovács Gergelyt elterelésre küldték, a futárokat megbírságolták a rendőrök

Ez a cikk több mint 1 éves.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt „TÚLÓRÁZNI JÖTTÜNK! BRIDGE OFFICE & PIKNIK Hídfoglaló túlórázás” címmel szervezett megmozdulást fél hatra az Erzsébet híd pesti hídfőjéhez, ahol szerdáról csütörtökre virradó éjjel előállították a párt társelnökeit, Döme „Szuzi” Zsuzsannát, Ferencváros alpolgármesterét és Kovács Gergőt.

Sörpad Magyar Kétfarkú Kutya Párt kata-tüntetésén // Fotó: Dián Ákos

Helyszínen volt tudósítónk, Kiss Soma Ábrahám, neki nyilatkozott az MKKP két, a héten fogdát megjáró társelnöke.

Felvételünk sajnos helyenként akad a rossz internetkapcsolat miatt.

Döme „Szuzi” Zsuzsanna (4:25-től) a videóban elmondta, hogy épp a rendőrségi határozatot várja, és bízik benne, hogy hála az esetről készült videónak, nem indul eljárás ellene. Mindenkit, akivel hasonló történt, arra kért, keressen jogorvoslatot – a Társaság a Szabadságjogokérthoz érdemes fordulni a társelnök szerint. 

Döme „Szuzi” Zsuzsanna // Fotó: Dián Ákos

Kovács Gergely (15:15-től) ellen azonban biztosan indul eljárás: egy gramm marihuánát nála, és további egy grammot otthonában találtak a rendőrök.

Kovács két órát töltött a fogdában, vizeletmintát vettek tőle, kihallgatták, rabosították, házkutatást tartottak nála – szóval pontosan úgy járt, mint több ezer, kis mennyiségű drog birtoklásáért előállított sortársa Magyarországon. Kovács Gergely úgy tudja, elterelésre kell majd járnia.

Kovács szerint körülbelül félmillió ember szív ma füvet itthon, ezért került most ő is bajba. Ő a fű legalizálásának pártján van,

„több embert érint ez, mint a kata” – nyilatkozta kutyapártosan a párt-társelnök.

Kovács Gergely a nyilatkozat után (22:10-től) polgári engedetlenségre szólította fel a tüntetőket: az Erzsébet híd elfoglalására. Ez, kis dulakodás után a rendőrökkel, sikerült is.

Harc az Erzsébet hídért // Fotó: Dián Ákos

A helyszínről nyilatkozott lapunknak egy, a tüntetésekben résztvevő futár is.

A neve elhallgatását kérő futár elmondása alapján a rendőrök az elmúlt napokban következetesen vegzálták a demonstráló futárokat, bírságokat kiszabva rájuk a KRESZ megszegéséért.

futárok a mai hídfoglalás után // Fotó: Dián Ákos

Kedden, nem sokkal az első hídlezárás előtt ő, és körülbelül 20 társa tartott a Margit híd felé, amikor elmondása szerint egy csapat rendőr szó szerint bevágódott eléjük autóval, megállítva őket. Egy ideig feltartóztatták őket, majd a tisztek megjelenése után megbírságolták a futár-csapatot, a forgalom indokolatlan akadályozása miatt.

A futár elmondása szerint egy kitöltetlen papírt kellett volna aláírniuk, ő nem tette. Ma, két nappal később kapott határozatot, hogy 70 ezres bírságot szabtak ki rá, mert kerékpárosként akadályozta a forgalmat kedden – kis szépséghiba, hogy ő aznap motoron, és nem kerékpáron ült.

Az igazoltatásuk után  nem sokkal a rendőrök lezárták a Margit hídi forgalmat – azt, amit elvileg az érkező futárok KRESZ-szabályt sértve akadályoztak.

Lapunknak azt is elmondta a nyilatkozó futár: nem ez volt az egyetlen ilyen eset, az egyik nagy futárfelvonuláskor a rendőrök az egész tömeget követték, és nem sokkal később, akit tudtak (aki ott maradt az igazoltatásra, mert nagy volt a fejetlenség), piros lámpán való áthaladásért megbírságoltak – demonstráció ide vagy oda.

A futárokat azonban mindez nem tántorítja el: forrásunk szerint ma is terveznek spontán felvonulást.

Grillezés az elfoglalt hídon // Fotó: Dián Ákos

Címlapkép: Dián Ákos / Mérce