Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ötvenszázalékos infláció és élelmiszerválság robbantotta ki a tüntetéseket Srí Lankán

Ez a cikk több mint 1 éves.

Minden párt bevonásával alakítana kormányt az ellenzék Srí Lankán, miután a hétvégén tüntetők megszállták az elnöki rezidenciát és felgyújtották a miniszterelnök házát. A kormányválság miatt félbemaradtak a tárgyalások az IMF-fel, az ország fizetésképtelenné vált.

A jelenleg ismeretlen helyen tartózkodó elnök, Gotabaya Rajapaksa megígérte, július 13-án hivatalosan is beadja lemondását. A tüntetők addig nem hagyják el az elnöki lakosztályt, amíg a lemondás nem teljesül az ígért időpontban.

A Srí Lanka-i politikai válság áprilisban tört ki, azóta több tüntető is meghalt a demonstrációk során, egyikőjüket a rendőrök ölték meg áprilisban.

A politikai válság hátterében az 50 százalékos infláció, az ország eladósodása, a súlyos üzemanyag- és gyógyszerhiány, illetve az élelmiszerválság áll.

Mivel Srí Lanka fogytán van a devizának, képtelenné vált az importra, legyen szó életmentő gyógyszerekről vagy fosszilis energiahordozókról. Fosszilis energia hiányában Srí Lanka túl gyorsan állt át ipari mezőgazdaságról organikus mezőgazdaságra, ami megtizedelte a gazdák termését.

Nem csak a benzin hiányzik az országból, de a fosszilis energián alapuló műtrágyák és a peszticidek is, amelyek hirtelen eltűnése és betiltása idézte elő a súlyos élelmiszerválságot.

Májusban leváltották az ország miniszterelnökét és korábbi elnököt, Mahinda Rajapaksa-t, aki mellesleg a most elűzött elnök, Gotabaya Rajapaksa testvére. Az új miniszterelnök  beiktatása után rögtön bejelentette, hogy Srí Lankában elfogyott az üzemanyag, beleértve a tartalékokat is.

A Rajapaksa-család 2005 óta dominálta a Srí Lanka-i politikát, amikor megválasztották Mahinda Rajapaksa-t elnöknek. Mahinda öccse, Gotabaya 2019-ben nyerte meg az elnöki választásokat, pártja a 2020-as parlamenti választásokon a képviselői helyek nagy részét is elvitte. A választási sikerek ellenére Gotayaba Rajapaksa lesz Srí Lanka első olyan elnöke, aki hivatali idejének lejárta előtt távozik. Rajapaksa pártjának viszont  továbbra is többsége van a parlamentben.

Címlapkép: Wikimedia Commons