Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gulyás: az ápolók a mainál magasabb fizetést érdemelnek, de emelést nem kapnak, amíg drágul a gáz

Ez a cikk több mint 1 éves.

Gulyás Gergely a közszférákban dolgozók 20%-os béremelési követelésével kapcsolatban azt mondta, itt van egy félreértés. Most azt próbálják meg „megvédeni”, amit eddig a bérekben elértek, „ha jobb idők jönnek”, akkor  ugyanazt a fizetésemelési ütemet akarják folytatni, ami korábban, de ez akkor lesz lehetséges, ha véget ér a háború és rendeződik a helyzet – mondta el a miniszter.

A Kúria döntésével kapcsolatban, ami szerint a tanárok januári figyelmeztető sztrájkja jogszerű volt, Gulyás úgy fogalmazott, volt egy pedagógussztrájk, amit elsőfokon a bíróság jogerősnek talált, másodfokon nem. A kormány Kúria döntését tiszteletben tartja.

Arról, hogy ellensúlyozza-e az árfolyamváltozásokat az egészségügyben a kormány, ahol sok anyagot, gyógyítási felszerelést valutáért kell megvásárolni, Gulyás elmondta, hogy mindenhol elősegítik a gyógyítás jó minőségét.

Az egészségügyi dolgozók béremelésével kapcsolatban a pedagógusok bérét hozta fel, aminek egyévi terheit a helyreállítási alap részeként az EU megtéríti. Vannak azzal kapcsolatos viták, hogy hogyan kéne elosztani az Európai Unió által folyósított összegeket, mondta. Ha a béremelés jobb módjáról születik megállapodás az orvosi kamarával, akkor annak örülnek.

A szakdolgozók bérével kapcsolatban elmondta, az előző négy évben 72%-kal emelték az ápolói béreket, ezzel Gulyás szerint a korábbi méltatlan helyzet már nem áll fenn.

„Az az évtized, ami a legnagyobb béremelést hozta Magyarországnak a rendszerváltás óta, az folytatódik, de amíg háború van és naponta változik az energia ára, és kilencszer annyit fizetünk a gázért, mint 1,5 évvel ezelőtt, addig emelésről beszélni tévedés, addig az ország jelenlegi helyzetét kell megvédeni.”

Az ápolók a mainál is magasabb béreket érdemelnének, de Kásler Miklós és Balog Zoltán is jelentős béremeléseket vitt véghez miniszterként – mondta el a szakdolgozók helyzetéről Gulyás Gergely.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt