Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ezer háztartásban nem folyik a csapból víz Solymáron, nem bír lépést tartani a vízellátás az elővárosok növekedésével

Ez a cikk több mint 1 éves.

Frissítés 19:15

Karácsony Gergely Facebook-oldalán jelentette be, hogy Budapest egy lajtos kocsival és két locsolóautóval segítik ki Solymár lakosságát a bajban.

A főpolgármester továbbá posztjában rámutatott, hogy az agglomerációs települések vízellátást nem akkora terhelésre szabták, valamint hogy a magyar víziközmű-rendszer borzasztóan rossz állapotban van.

„Van olyan város, ahol az ivóvíz közel fele egyszerűen eltűnik a talajban.”

A bajokat tetézi Karácsony Gergely szerint, hogy a kormány különadóval sújtja a közműszolgáltatókat, a Fővárosi Vízművektől például 2,5 milliárd forintot vont el.

Korábban írtuk

Súlyos, háromezer embert érintő vízhiány van Solymáron, mintegy ezer háztartásban a nap nagy részében egyáltalán nem folyik a csapból víz – közölte Menczer Tamás, Pest megye 2. számú választókerületének kormánypárti országgyűlési képviselője csütörtökön, a Pest megyei településen tartott sajtótájékoztatóján az MTI szerint.  A képviselő úgy látja: Solymáron „katasztrófahelyzet” alakult ki.

A Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt. már szerdán vízkorlátozást jelentett be. Közleményük szerint tíz Pest megyei településen tapasztalható átmeneti vízhiány: Ürömön, Piliborosjenőn, Solymáron, Pilisszentivánon, Budakalászon, Pomázon, Pilisszántón, Pilisszentkereszten, Pilisvörösváron, Csobánkán. A vízszolgáltató a hiány elkerülése érdekében a lakosságot és az önkormányzatot is takarékosságra kérte. Arra az esetre, ha mégis vízhiány alakulna ki,  lajtos kocsis vízellátás lesz – azaz már van – az érintett területeken.

Ma a sajtótájékoztatón Menczer elmondta: a szerdai hatról tízre növelték a vízvételi pontok számát Solymár vízhiányos részein. Menczer szerint a problémát az okozza, hogy kiürültek a helyi víztározók, rámutatott arra is, hogy hosszabb távon csak kapacitásbővítéssel lehetne megoldani a kérdést.

Nem ez az első eset, hogy Budapest népszerű agglomerációs városaiban vízhiány alakul ki a klímaválság által is fűtött nyári kánikulában – most hétfőig van érvényben hőségriadó. Az ellátás akadozása már évek óta problémát jelent Solymáron, például 2019-ben júniusában is alakult ki itt vízhiány a DMRV Zrt. akkori közleménye szerint. A megoldás még a kanyarban sincs, sőt, a helyzet évre-évre súlyosbodik, ahogy egyre több ember költözik ki az elővárosokba.

A klímaváltozás és az egyre melegebb nyarak hatására megugrott a magyarországi lakosság vízfogyasztása. Mindez azonban tetézte a magyar társadalom egy agglomerációs trenddel is: egyre többen költöznek ki – illetve a főváros következetesen elhibázott lakáspolitikája miatt szorulnak ki – Budapest környéki elővárosokba. Csakhogy, ahogy erre a hvg.hu elemző írása is felhívja a figyelmet: az így megugró vízfogyasztásra nincsen felkészülve az elővárosok infrastruktúrája.

Habár sokan vágynak kertes házba, illetve sokan csak Budapest környéki elővárosokban tudják megengedni magunknak a lakhatást (munkájuk miatt ingázva a főváros és az otthonuk között), jelentősen nagyobb lakosonként az energiaigénye az ilyen, ún. amerikai-stílusú elővárosoknak, sokkal pazarlóbbak az ilyen városok például vízfogyasztási szempontból is.

Az elővárosok infrastuktúra-fejlesztése egy lehetetlen harc: nem csak, hogy a kiköltöző emberek víz- (és minden más) igényét kell kiszolgálni, de az elővárosi lét eleve magasabb fogyasztást követel meg a kiköltözőktől. Mindeközben Budapestről továbbra is özönlenek az emberek az agglomerációba, a főváros élhetetlensége és a magas albérlet- és lakásárai miatt.

 

Címlapkép: Rawpixel