Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A MASZSZ szerint a magyar munkavállalók csak nyerhetnek az uniós minimálbéren

Ez a cikk több mint 1 éves.

Hétfőn megállapodás született az európai uniós minimálbéreket érintő direktíva kapcsán az Európai  Unió Tanácsa és az Európai Parlament között. A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) jelentős lépésnek és az érdekvédelem sikerének tartja az Európai minimálbér keretrendszeréről szóló, előzetes uniós megállapodást – írják szerkesztőségünkhöz eljuttatok közleményükben.

„A MASZSZ a kezdetek óta támogatta a javaslatot, s azt reméli, hogy ez a kollektív szerződések elterjedését, a szakszervezetek megerősödését és a dolgozók biztonságos béremelési rendszerének kialakítását is tartalmazó előírás forradalmi változást eredményez a magyar mozgalomban, a dolgozói érdekvédelemben.”

Zlati Róbert, a MASZSZ elnöke kiemelte, az uniós minimálbér nem minden országra érvényes azonos minimális bért jelent, hanem egy egységes, állandó rendszer szerinti meghatározást. Az elnök szerint a tervezet elfogadása a magyar dolgozók érdeke is, melyet a MASZSZ már a kezdetekben támogatott.

A Bizottság javaslata azt tűzné ki kötelezően elérendő célként, hogy az egyes tagállamokban „megfelelő összegű” (az eredet angol nyelvű szöveg szerint „adequate”) minimálbért kapjanak a dolgozók. A minimálbérek megfelelőségének értékeléséhez a tagállamoknak a nemzetközi gyakorlatban használt referenciaértékeket kell használniuk. Azoknak a tagállamoknak, ahol a kollektív bérmegállapodások számának aránya az összes foglalkoztatott körén belül nem éri el a munkavállalók 70 százalékát, külön szabályozási keretet és cselekvési tervet kell kidolgoznia a kollektív tárgyalások előmozdítása érdekében. Magyarországon ez a számarány 2019-ben az International Labour Organization szerint mindössze 17,8 százalék volt. Zlati szerint ahhoz, hogy a kollektív szerződéses lefedettség országos aránya a jövőben elérje a 80%-ot, a kormánynak a szociális partnerekkel közösen akciótervet kell készítenie, szakszervezeteket és a munkáltatói szervezeteket erősítő kereteket kell kialakítania

„A munkavállalók érdekében a szakszervezetek arra szólítanak fel, hogy a végső jóváhagyásra, a jelen szöveggel mielőbb kerüljön sor és ezzel nyíljon meg a tagállami átvétel, és a keretrendszer alkalmazása” – idézte az elnök az Európai Szakszervezeti Szövetség álláspontját.

A MASZSZ elnöke szerint a magyar munkavállalók csak nyerhetnek az uniós keretrendszer bevezetéssel, hiszen a majdani direktíva a biztonságos, kiszámítható és igazságos minimálbér emelés mellett a szakszervezetek jogainak megerősítését is tartalmazza, ami jelentős védelmet nyújt a munkahelyeken dolgozóknak – olvasható a közleményben.

Erre példaként az elnök a kollektív alkut, mint a szakszervezeti oldal kulcsfontosságú követelését emeli ki.  A kollektív alku ugyanis a megfelelő bérek, és munkakörülmények elérésének eszköze – magyarázza az elnök. Zlati szerint egyértelműen pozitív változás lesz, hogy a tagállamoknak olyan rendszereket, és így a magyar kormánynak is akcióprogramokat jogszabályokat kell működtetni, amelyek támogatják a szakszervezeteket, a kollektív alkuhoz, és a szervezkedéshez való jogot.

A tervezet értelmében csak szakszervezetek jogosultak kollektív szerződést kötni, erre a „munkavállalói képviseleteknek” a jövőben nem lesz lehetőségük. A MASZSZ úgy véli, a tervezet egyértelmű célja a kollektív alku előmozdítása, az országos lefedettség arányának emelése és ehhez a szakszervezetek megerősítése, a mozgalomban résztvevők védelme. Az ezekhez szükséges feltételek megteremtése azonban a kormányok hatásköre lesz.