Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bevezették az első majomhimlő-karantént Európában, Ausztriában is van már fertőzött

Ez a cikk több mint 1 éves.

Belgium Európában elsőként bevezeti a majomhimlő-karantént, miután három igazolt esetet találtak péntek óta az országban. Mindhárom fertőzött részt vett egy antwerpeni fesztiválon, ott kaphatták el a betegséget. A betegeknek és a velük kapcsolatba kerülteknek 21 napra kell karanténba vonulniuk.

A kórokozó először május 7-én tűnt fel a kontinensen, Angliában, azóta 14 ország jelentette Afrikán kívül a vírusos betegség megjelenését – kilenc európai állam mellett az Egyesült Államok, Kanada és Ausztrália.

Az európai országok közül a legfrissebb, ahol igazolt fertőzöttet találtak, Ausztria.

A betegség megfázás-szerű tünetekkel kezdődik, izomfájdalommal, fáradtsággal és lázzal, valamint a himlőkre jellemző fekélyes bőrelváltozásokkal jár. A tünetek kezelésére vannak bevált, hatékony módszerek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a hétvégére válságtanácskozást hívott össze, miután már több mint 100 esetet azonosítottak Afrikán kívül. A szervezet európai regionális vezetője figyelmeztetett, hogy Európában, különösen a nyári szezonra jellemző tömegrendezvények és fesztiválok hatására jelentősen megnőhet a fertőzöttek száma.

Bár ijesztőnek hangzik egy újabb járvány, a BBC összeállítása szerint itt mégsem kell a koronavírushoz hasonló, hirtelen megugró esetszámokra és lezárásokra számítani. A betegség csak szoros testi érintkezéssel terjed. Ami viszont aggodalomra ad okot a tudósok szerint az az, hogy a vírus az eddigi ismeretekhez képest egészen máshogy viselkedik.

Eddig a majom influenza eddig leginkább a nyugat- vagy közép-afrikai őserdőkben, általában rágcsálókról került át egy-egy emberre, de a természetes közegétől távol már nem igen tudott életben maradni, így könnyen kontroll alatt tartható volt. Ezzel szemben a mostani esetek jelentős része nem hogy nem járt a fenti területeken, de kapcsolatba sem lépett olyanokkal, akik jártak volna. Ez azt jelentheti, hogy jóval több a fertőzött, mint amennyit eddig beazonosítottak.

A kórokozó ellen szerencsére van hatékony fegyver, a fekete himlő elleni vakcina 85%-os védelmet nyújt a majomhimlővel szemben.

Amint arról a koronavírus járvány kitörése után, annak okait és megoldási lehetőségeit feltáró cikksorozatunkban, a Szolidaritás a válságban klímaválsággal foglalkozó részében írtunk, a környezetváltozás és az abban részt játszó ipari mezőgazdaság egyik velejárója a koronavírushoz hasonló járványok egyre gyakoribb felbukkanása.

(24.hu, HVG, VilágGazdaság, Mérce, The Guardian)

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán