Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A pedagógusok arra kérik a képviselőket, ne szavazzák meg a kormány sztrájkot ellehetetlenítő módosítóját

Ez a cikk több mint 1 éves.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének  Országos Választmánya levélben kéri a parlamenti képviselőket, hogy ne szavazzák meg a kormánypártok által benyújtott salátatörvényt, amely többek között a járványra hivatkozva arra kötelezné a tanárokat, hogy sztrájk alatt is tanítsanak.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, csütörtökön már meg is érkezett az a kormánypárti javaslat, ami törvénybe iktatva lehetetlenítené el a sztrájkjogot az oktatásban, valamint elbocsátással is fenyegetné a polgári engedetlenségben résztvevő pedagógusokat.

A javaslat problematikus pontjai a PDSZ  szerint, hogy úgy csűrik-csavarják a közoktatási sztrájk idején nyújtandó kötelező minimális szolgáltatás szintjét, hogy törvényesen még akkor is alig-alig tudnának sztrájkolni a pedagógusok, ha a kormány hajlandóságot mutatna a megegyezésre egy esetleges sztrájk részleteiről (amit a tapasztalatok szerint egyébként nem mutat). A szakszervezet most nyílt levélben fordult az országgyűlési képviselők felé, melyben arra kérik őket, hogy szavazzák le a Gulyás Gergely által benyújtott salátatörvényt.

„Az eredeti törvényjavaslat a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő
szabályozási kérdésekről szól. Ebbe a salátatörvénybe javasolja a módosító
indítvány beilleszteni azt a kormányrendeletet, mely egyebek mellett arról rendelkezik, hogy sztrájk esetén minden köznevelési intézményben biztosítandó gyermekfelügyelet, a tanórák 50 – egyes esetekben 100 – százalékát meg kell tartani.” – olvasható a PDSZ levelében. A vészhelyzet ugyanis június 1-én megszűnik, a kormány viszont a köznevelési törvényben rögzítené az ez idő alatt meghozott rendeletét.

A szakszervezet szerint ez gyakorlatilag ellehetetlenítette a sztrájkot az oktatási intézményekben, súlyosan sértve egy munkavállalói csoport sztrájkhoz, mint alapjoghoz fűződő jogát.

A törvényjavaslatot a Pedagógusok Szakszervezete sem hagyta a szó nélkül, közleményükben barátságtalan gesztusnak nevezték a sztrájk ellehetetlenítését célzó módosítót. Hozzátették,  jogalkotásról szóló törvény előírja a társadalmi partnerekkel történő egyeztetést is, de ez elmaradt, ami arra utal, hogy az új kormány ismét nem tekinti tárgyalópartnernek a szakszervezeteket.

A PSZ Pintér Sándor belügyminiszter szavaira is reagált. Mint az tudott, az új kormány megalakulásával az oktatás is a belügy kezébe került, a pedagógusok pedig épphogy hangot adtak az átszervezéssel kapcsolatos félelmeiknek a Pintér máris bejelentette, hogy nem fogadja el a polgári engedetlenséget, hovatovább jogi nonszensznek tartja azt.

A polgári engedetlenség pedig igenis létezik a fejlett demokráciákban, melynek „rendpárti” tiltása egyértelmű jele az új kormány filozófiájának. Az ilyen
kijelentés több ezer bátor magyar pedagógus megfélemlítését szolgálja.

A pedagógusok szerint a belügyminiszter „rendpárti” kijelentései aggodalomra adnak okot, miközben az oktatás alapvető gondjaira (bérek, munkaerőhiány, munkaterhek csökkentése) Pintér Sándor nem adott választ. A PSZ szintén felszólította a parlamenti képviselőket, a törvénymódosítót jelenlegi formájában ne szavazzák meg.