Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Joe Biden a buffalói gyilkosságokról: A fehér felsőbbrendűségről szóló tanok mérgezőek

Ez a cikk több mint 1 éves.

Joe Biden amerikai elnök rasszista terrorizmusnak nevezte a tíz halálos áldozatot követelő szombati buffalói támadást. A merénylet helyszínén tartott keddi beszédében szemrehányást tett a médiának és a politikusoknak. „Ami itt történt, az egyszerűen és világosan: terrorizmus”, mondta el az amerikai elnök. A fehér felsőbbrendűségről szóló tanok „mérgezőek”, s nincsen helyük az Egyesült Államokban – fogalmazott Joe Biden.

Elmondta, a „fehér felsőbbrendűség méreg, a hallgatás pedig cinkosság”, amivel azokra a megnyilatkozásokra utalt, amelyek a fehér felsőbbrendűséget éltetik.

Szombaton a New York állambeli Buffaló egyik szupermarketjében egy 18 éves fiatalember tüzet nyitott az emberekre. A támadás során tíz embert lelőtt, hármat pedig megsebesített. A gyanúsítottat, Payton S. Gendront a helyszínen letartóztatták.

A nyomozók szerint a bűncselekmény rasszista indíttatása kétségbevonhatatlan. A 13 áldozat közül 11-en afroamerikaiak voltak, a gyilkosságok Buffalo zömmel feketék lakta részén történt.

Gendron aprólékosan megtervezte a tettét. A férfi több mint 350 kilométert vezetett, hogy a feketék lakta városrészben gyilkoljon. A merénylet ideje alatt rasszista mondatokat üvöltött, a gyilkolást pedig élőben közvetítette egy videós platformon.

A támadó a merénylet előtt a fehér felsőbbrendűséget hirdető kiáltványt tett közzé, amely a későbbi támadásokat hivatott inspirálni és irányítani.

A 180 oldalas kiáltványból kiderült, hogy Gendront a népességcsere-elmélet klasszikus változata motiválta, vagyis az a nézet, hogy a globális elitek összeesküdtek a fehér népesség ellen, melyet le kívánnak cserélni „szaporább” nem fehér bevándorlókkal.

Gendronra nagy hatással volt egy sor közelmúltbeli tömeggyilkos, akiket szintúgy a népességcsere elmélete ispirált, köztük Brenton Tarrant, aki 2019. március 15-én az új-zélandi Christchurchben gyilkolt meg  51 embert egy mecsetben.

Gendron szerint a „fehérek lecserélése” mögött valójában a zsidóság áll, amely a tudományos életet, a médiát és az ipart is „irányítja”. Gendron a zsidókat összefüggésbe hozza a gyermekbántalmazással és pedofíliával, szerinte a transzneműek befogadására irányuló mozgalom, a polgárjogi és az antirasszista mozgalmak (pl. a Black Lives Matter) mögött is zsidók állnak.

A Gendront vezérlő ideológia szerint a feketék nem elég intelligensek ahhoz, hogy megtervezzék a fehérek leváltását és civilizációjuk pusztulását. Ehhez a zsidóság segítségére szorulnak. A dokumentumban önmagát ökofasisztának, fehér fajgyűlölőnek, nemzetiszocialistának és antiszemitának nevezte.

A nagy népességcsere (Grand Remplacement) elméletét Renaud Camus francia író alkotta meg. Az elmélet azt állítja, hogy az „elitek” beleegyezésével és segítségével hatalmas népességcsere zajlik, amely során a fehér európai lakosságot demográfiailag és kulturálisan nem fehér népek – különösen a muszlim többségű országokból származó emberek – váltják fel. Camus szerint a tömeges migráció, a demográfiai növekedés és a fehér európaiak születési arányának csökkenése eszközök a népességcseréhez.

Magyarországon legutóbb Orbán Viktor beszélt a „népességcseréről”. Magyarország miniszterelnöke a hétfői beiktatási beszédében arra utalt, hogy „bizonyos erők” migránsokkal akarják pótolni a népességből hiányzó gyerekeket. Nem ez az első megnyilatkozása a témában, 2018-ban Soros Györggyel hozta összefüggésbe az állítólagos „lakosságcserét”.

Az Egyesült Államokban csak idén 198 fegyveres tömeggyilkosság (azaz olyan lövöldözés, ahol legalább 4 ember meghalt) történt, ezek közül számos rasszista indíttatásból elkövetett gyilkosság volt.

Képünk illusztráció.

(Süddeutsche Zeitung, Guardian, New York Times, Hvg.hu)
Címlapkép: Flickr