Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A CDU nyerte a „mini szövetségi választást” Észak-Rajna–Vesztfáliában

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az első exit pollok szerint a konzervatív CDU nyerte az Észak-Rajna-Vesztfáliában tartott tartományi választásokat vasárnap, a szavazatok mintegy 35 százalékát megszerezve. A második helyre a szociáldemokrata SPD futott be, várhatóan körülbelül 28 százaléknyi szavazattal.

A választás igazán nagy nyertese azonban mindenképp a Zöldek, tekintve, hogy míg a két nagypárt  csak alig erősödött, vagy – mint az SPD esetében – gyengült, addig ők 12 százalékkal több szavazatot kaphattak, mint a legutóbbi, 2017-es választásokon.


Ahogyan arra Mikus Áron a Mérce hasábjain elemzésében rámutatott, az idei kampányt kivételesen nem lokális ügyek, illetve politikusok uralták, sokkal inkább kiélezett viták folytak az ukrajnai háborúról, országos szintű kérdésekről, és emiatt olyan vezető politikusok is részt vettek a helyi kampányban, mint Olaf Scholz kancellár (SPD), vagy Freidrich Merz, a CDU elnöke. Így hát Mikus szerint a vasárnapi választáson a németországi választók az ő politikájukról is véleményt formáltak, ami bizony az SPD-nek nem adhat okot a nyugalomra.

A szélsőségesen piacpárti, jobboldali FDP erőset gyengülve alig 5,5 százalékot szerezhetett (ez 7,1 százalékos zuhanás lenne), fej-fej mellett a szélsőjobboldali AfD-vel (mínusz közel 2 százalék).

Jelenleg minden szem a Zöldekre szegeződik, akik vasárnap királycsinálók lehetnek, és akik egyelőre még nem nyilatkoztak arról, hogy kivel szeretnének koalícióban kormányozni a következő 5 évben. Mikus a Zöldek sikerét a párt két központi vezetőjének ukrajnai háború kapcsán kifejtett sikeres politikájával magyarázza:

„Annalena Baerbock külügyminiszter és Robert Habeck messze a legnépszerűbb politikusok jelenleg, akik annak köszönhetik az elismertségüket, hogy ők azok, akik az Ukrajnában zajló orosz agresszió kapcsán cselekvőként tudnak megjelenni. Annalena Baerbock a héten volt Kijevben – ahol újranyitotta a német nagykövetséget –  és a korábbi német külpolitikához képest egy árnyalattal mindig keményebben fogalmaz, miközben Robert Habeck új üzletekkel igyekszik csökkenteni az ország energiaügyekben meglévő kitettségét Oroszország felé. Az, hogy mindezt a szintén nem éppen humanizmus értékei mentén történő kormányzásáról híres Katarral kötendő megállapodással érné el, az már kevésbé idegeníti el a jelenlegi szavazótáborukat”

– írta cikkében.

Az SPD gyenge szereplése azt jelenti, hogy progresszív (SPD-Zöldek) koalícióra nem nyílik lehetőség a választásokat követően, ahogyan a CDU-FDP konzervatív koalíció sem folytathatja. A választást megnyerő konzervatívoknak a Zöldekkel vagy az SPD-vel együtt megvan a parlamenti többségük, a parmalenti mandátumarányok alapján a szövetségi parlamentben érvényesülő felállás is lehetséges, amennyiben a CDU-t ellenzékbe szorító „közlekedési lámpa koalíció” jön létre az SPD, a Zöldek és az FDP részvételével.