Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Corbyn, Varufákisz és Temelkuran azonnali tűzszünetet és az orosz erők kivonását követelik

Ez a cikk több mint 1 éves.

Athéni Nyilatkozat címen kiadott dokumentumban az Ukrajna elleni háború áldozatainak támogatására és az el nem kötelezettek új mozgalmának létrehozására szólít fel a Progresszív Internacionálé és a Democracy in Europe Movement 2025 nevében Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt volt vezetője, Jánisz Varufákisz, volt görög pénzügyminiszter és Ece Temelkuran, török újságíró.

A nyilatkozatban kijelentik, hogy Ukrajna népe mellett állnak, ahogy minden megszállástól, kitelepítéstől és inváziótól szenvedő nép mellett. Ezzel együtt követelik az azonnali tűzszünetet, az orosz erők visszavonását, az EU, az USA és Oroszország által garantált, átfogó békeszerződés megkötését az ENSZ keretében.

Emellett követelik a nemzetközi jog és minden menekült jogainak tiszteletben tartását, a menekültek jogainak védelmét és számukra biztonságos helyek biztosítását etnikai hovatartozásukra, vallásukra stb. való tekintet nélkül.

Az aláírók ellenzik a világ felosztását egymással versengő tömbökre, amelyek militarizmusba, a hipermodern tömegpusztító fegyverekbe és az új hidegháborúba fektetnek.

A Progressive International egy progresszív-baloldali mozgalmakat világszerte összefogó globális szervezet, amit többek között Bernie Sanders demokratikus szocialista vermonti szenátor, volt elnökjelölt-jelölt és Jannisz Varufákisz volt görög pénzügyminiszter alapítottak.

A szervezet az ukrán háborúról nem sokkal annak kitörése után oroszországi szocialisták nyilatkozatát tette közzzé, mely úgy fogalmazott:

ez a háború Ukrajnát rommá, Oroszországot pedig börtönné változtatja.

A nyilatkozat teljes szövege:

ATHÉNI NYILATKOZAT

2022. május 13.

Az Ukrajna elleni háború a háború áldozatainak támogatására és az el nem kötelezettek új mozgalmának létrehozására szólít fel.

  • Ukrajna népe mellett állunk, ahogy mellette állunk az inváziótól, kitelepítéstől és megszállástól szenvedő minden népnek.
  • Követeljük az azonnali tűzszünetet, az orosz erők visszavonását, valamint az ENSZ keretében, az Európai Unió, az Egyesült Államok és Oroszország által garantált, átfogó békeszerződés megkötését.
  • Haladéktalanul követeljük a nemzetközi jog és minden menekült tiszteletben tartását. A menekülteknek védeni kell a jogait és biztonságos helyet kell kínálni etnikai hovatartozásukra, vallásukra stb. való tekintet nélkül.
  • Ellenezzük a világ felosztását egymással versengő tömbökre, amelyek a féktelen militarizmusba, a hipermodern tömegpusztító fegyverekbe és az új hidegháborúba fektetnek.
  • Meggyőződésünk, hogy tartós béke csak úgy érhető el, ha az összes katonai blokkot egy befogadó, nemzetközi biztonsági keretrendszer váltja fel, amely csökkenti a feszültségeket, kiterjeszti a szabadságjogokat, küzd a szegénység ellen, korlátozza a kizsákmányolást, társadalmi és környezeti igazságosságra törekszik, továbbá felszámolja egyes országok uralmát más országok felett.

Ezeket a gondolatokat szem előtt tartva felszólítjuk a demokratákat szerte a világon, hogy fogjanak össze az el nem kötelezettek új mozgalmában. Ebben az összefüggésben az el nem kötelezett, demokratikus és szuverén nemzetek együttműködésében látjuk azt az utat, amely elvezet a tartós békéhez és egy olyan világhoz, amely képes elhárítani a klímakatasztrófát és tisztességes esélyt hagyni a következő generációra a globálisan megosztott jólét feltételeinek megteremtésére.

Jeremy Corbyn, Ece Temelkuran és Jánisz Varufákisz 

a PROGRESSZÍV INTERNACIONÁLÉ, a DiEM25 és a MeRA25 nevében

A nyilatkozatot Piróth Attila fordította.

Címlapkép: Egy önkéntes területvédelmi egység tagjai. / MTI/AP/Rodrigo Abd