Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rengeteg túlóra, alacsony bér – sztrájkra készülnek a székesfehérvári kupakgyár dolgozói

Ez a cikk több mint 1 éves.

A mai napon jelentette be a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ), hogy sztrájkra készülnek a székesfehérvári CSI Hungary Kft dolgozói. A 187 főt foglalkoztató céggel nem sikerült megállapodnia a sztrájkbizottságnak a bérek rendezéséről (korábban tévesen azt állítottuk, hogy 300 főt foglalkoztat az üzem, ezért elnézést kérünk).

A helyi szakszervezet fejenkénti 41 ezer forintnyi béremelést akart kiharcolni a cég 4,9 százalékos emelésével szemben, azonban nem sikerült a munkásoknak kiegyeznie a Coca Cola és Pepsi legnagyobb kupakgyártójának magyar üzemével.

Székely Tamás, a VDSZ elnöke szerkesztőségünknek elmondta, hogy nem volt túl kooperatív a vezetőség a tárgyalások során, elmondásuk szerint „nem ők döntenek” a bérek kapcsán, hanem a spanyolországi anyavállalat.

„Ezzel mi nem tudunk mit kezdeni. Akkor hívjanak ide a spanyol menedzsment részéről valakit”

– tette hozzá.

A magas infláció mellett a dolgozók többsége folyamatos műszakban viszi a termelést, és bár a folyamatos műszakrend miatt alapból egy havi munkaidővel többet dolgozik mindenki évente, a cég további jelentős mennyiségű túlórát vár el a munkavállalóktól.

„Vannak olyanok, akik eszeveszettül túlóráznak, és most még sikerként könyvelik ezt el. De egy idő után az egészségük kárára fog menni. Ezt próbáljuk elmagyarázni a dolgozóknak.”

A VDSZ elnöke azt is elmondta, hogy emellett sokaknak lett elege a folyamatos túlórából, és inkább töltik idejüket otthon, a családjukkal kevesebb bér mellett, mert jelen esetben „már nem minden a pénzről szól”.

A legnagyobb problémát nem a kifizetések elmaradásában, hanem a dolgozók megbecsülésében látja a szakszervezet.

„Azok a munkavállalók, akik régóta ott dolgoznak, és szívesen dolgoznak, azokat kevésbé becsülik meg. Így sokan hagyták ott a céget, és ezért az utcáról bárkit felvesznek, ami további bérfeszültségeket okoz, mert közel azonos bérrel alkalmazzák őket, mint aki már 10 éve ott dolgozik.”

Annak ellenére, hogy egy kis cégről van szó, nagy a sztrájkhajlandóság a dolgozók között, ami Székely Tamást is meglepte. Nagy a szolidaritás a munkások között, és azok az alkalmazottak is hajlandóak sztrájkolni, akik nem tagjai a szakszervezetnek, akik eddig csak „passzívan” szemlélték a szakszervezet éveken keresztül folyó küzdelmét a bérek rendezéséért.

A VDSZ elnöke szerint itt „hatalmas az egység”.

A sztrájkkal kapcsolatban felkerestük a CSI Hungary Kft-t is, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Címlapkép: VDSZ / Facebook