Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Spanyolország törvénybe foglalta, hogy a cigányellenes rasszizmus bűncselekmény

Ez a cikk több mint 1 éves.

A spanyol törvényalkotók egy héttel ezelőtt módosították Spanyolország diszkrimináció-ellenes törvényét, mely mostantól kimondja, hogy a cigányellenes rasszizmus bűncselekmény. A spanyol büntető törvénykönyv szerint mostantól a cigányellenes diszkrimináció bűncselekménynek számít, amiért akár négy évig terjedő börtönbüntetést is ki lehet szabni, írja az errc.org.

Ismael Cortés, az Unidas Pomedos – Együtt Képesek Vagyunk Rá – baloldali pártszövetség képviselője szerint ez a győzelem „mind személyes, mind közösségi” diadal, ugyanis számtalan aktivista dolgozott éveken keresztül az intézményesült, szisztematikus és a mindennapi cigányellenes rasszizmus ellen az országban.

Cortés elmondása szerint országszerte 272 olyan leszakadó szegregátum és cigánytelep van, amit a jelenlegi szociális és politikai rendszer úgy alakított ki, hogy az ott élő cigányság ne tudja a jogait érvényesíteni.

„Ezeken a helyeken az itt élőket megvetik, sarokba szorítják, marginalizálják és láthatatlanná teszik, annak ellenére, hogy a cigányság régebb óta van jelen Spanyolországban, mint a Bourbonök.”

– olvashatjuk Facebook-posztjában.

Az Európa Tanács által létrehozott Rasszizmus és Intolerancia Elleni Európai Bizottság (ECRI) 2018-as jelentésében is felszólította már Spanyolországot diszkriminációellenes jogszabályok alkotására, illetve rasszizmussal és intoleranciával foglalkozó intézmények felállítására, marginalizált csoportokkal folytatott dialógus megkezdésére.

A Bizottság kiemelkedően nagy számban talált példákat cigány-, LMBTQ és muszlimellenes gyűlöletbeszédre különböző közösségi médiafelületeken, amiket tovább tetőzött a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos rendőrségi jelentések alacsony száma, illetve azok semmibe vétele vagy félrekezelése a rendőrség részéről.

Az ECRI azt is kiemelte, hogy alulfinanszírozottak az ország rasszizmus-ellenes stratégiái és intézményrendszerei, így lényegében „el vannak rejtve” az ilyen esetek és szinte egy diszkriminációhoz köthető ügy sem jut el a bíróságig.

Ez most már részben a múlté, hála a törvénymódosításnak, ugyanis cigányellenes diszkrimináció esetén 500.000 euró bírságot is kiszabhat majd a bíróság.

Ez az új törvénymódosítás két dologra is rámutat, egyrészről arra, hogy az állam elismeri, hogy létezik rendszerszintű és általános cigányellenesség Spanyolországban, és hogy a jelenlegi kormány hajlandó tényleges döntéseket hozni ennek az orvoslására. Ezekre a lépésekre Magyarország esetében is nagy szükség lenne, azonban ez még mindig nem történt meg.

A magyar társadalomról általánosságban elmondható, hogy cigányellenes, azonban ez a cigányellenesség teljes mértékben beleivódott a magyar közbeszédbe és a mindennapokba. Amíg ez a normajelleg nem változik, amíg az emberek úgy érzékelik, hogy a cigányellenesség elvárás, nem szorulhat vissza társadalmi léptékben a rasszizmus.

Ahhoz, hogy valódi léptékben csökkenjen a cigányellenes rasszizmus, ahhoz arra van szükség, hogy a mindenkori hatalom, a kormány látszatgesztusok helyett ténylegesen, törvénybe foglaltan álljon ki és ítélje el a cigányellenes rasszizmust. Ugyanis a jelenleg hatályos Nemzeti Felzárkózási Társadalmi Stratégia nem alkalmas sem a romaellenesség leküzdésére, sem pedig a társadalmi inklúzió megvalósítására.