Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elismerte szerepét az egyházi pedofilügyek eltussolása elleni harcban a bíróság, mégis megrovást kapott a papja által molesztált Pető Attila

Ez a cikk több mint 1 éves.

Megrovásban részesítette a bíróság azt a férfit, akit gyerekként papja szexuálisan zaklatott. A Magyar Helsinki Bizottság által képviselt Pető Attilának abszurd módon azért kellett bíróság elé állnia, mert kitartóan próbálta megtudni, mit lép ügyében az egyház.

Petőt 13 éves korától kezdve többször, éveken át molesztált papja, amiről sokáig nem mert beszélni, majd miután felhívta rá apjaként tisztelt lelkivezetője és az egyházi hatóságok figyelmét, semmi nem történt. Csak jóval később, már csak az újabb fellépése nyomán indult belső egyházi eljárás a pedofil pap ellen, akit végül 2016-ban 10 évre eltiltott az egyház a papi hivatás gyakorlásától, a világi büntetőjog értelmében azonban büntetlenül megúszta a  történteket.

Mivel éveken át semmit nem közöltek Petővel arról, hogy továbbra is papként tevékenykedhet-e az őt szexuálisan zaklató Balázs atya, kitartóan érdeklődött az egyházi illetékeseknél: SMS-eket, email-eket küldött, telefonált, amelyekre azonban nem kapott választ. Az ügyészség ezek a soha meg nem válaszolt megkeresések miatt végül zaklatással vádolta meg a férfit, miután 2019. augusztus 20-án egyházi vezetők kérésére a rendőrség előállította, és fogva tartotta.

Az ügyészség szerint Pető folyamatos próbálkozásai tartósan háborgatták az egyház vezetőit, önkényesen beavatkoztak az életvitelükbe. A Helsinki Bizottság szerint noha ezt a tárgyaláson tanúskodók egyike sem erősítette meg, sőt, arról beszéltek, hogy ők a szertartások zavartalanságát féltették, amelyet Pető valójában egyetlenegyszer sem zavart meg, a bíróság mégis bizonyítottnak találta a zaklatásokat.

„Gyerekkoromban szexuális bántalmazás áldozata voltam, amiről évekig egyáltalán nem, vagy csak nehezen tudtam beszélni. Amikor szerettem volna, hogy mindennek következményei legyenek, akkor nem kaptam segítséget azoktól az emberektől, akikre felnéztem és akikben megbíztam. A pap, akit apámként szerettem cserbenhagyott. A bántások, csalódások arra sarkalltak, hogy küzdjek azért, hogy mással ne történhessen meg, hogy gyerekként a papja az alsónadrágjába nyúl, és akiktől majd segítséget kér, éppen azok alázzák meg. Ezt a célomat végig tisztelettel, tisztességesen és bűnös, jogtalan eszközök nélkül próbáltam meg elérni. Mélyen vallásos, istenfélő ember vagyok, akinek fontos az egyháza, annak megújulása, az, hogy annak elöljárói meghallják azoknak a hangját, akik elesettek, kétségbeesettek és segítséget kérnek”

– mondta korábban Pető.

A Helsinki Bizottság szerint Pető fontos, jobbító szerepet játszott az egyházi pedofil-ügyek eltussolása elleni harcban, amit maga a bíró is megerősített a tárgyaláson. A férfi elmondása szerint ma se tenne másképp – akkor sem, ha tudná, hogy mindezekért végül ő kerül bíróság elé és részesül megrovásban.

Bár ez a lehető legenyhébb ítélet, a jogvédő szervezet fellebbez ellene, meggyőződése ugyanis, hogy Pető nem követett el bűncselekményt, amikor választ és engesztelést akart kapni az őt ért szexuális abúzus után.

Pető tavaly a Partizán műsorában beszélt először nyilvánosan a vele történtekről:

Címlapkép: Partizán / Youtube