Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Második forduló Staten Islanden: egy újabb Amazon raktárban fognak szakszervezeti szavazást tartani

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az Amazon cég első belső szervezésű, amerikai szakszervezete, az Amazon Dolgozók Szakszervezete (ALU) egy másik staten islandi raktárban is igyekszik meggyőzni a dolgozókat a szakszervezethez való csatlakozásról. Az ehhez szükséges szavazatokat pedig a mai napon, hétfőn fogják összeszámolni, írja az abcnews.

Egy újabb raktár bevonása a szakszervezetbe hatalmas győzelem lenne az Amazon munkásai számára, ugyanis egy újabb siker bebizonyítaná, hogy első győzelmük nem csupán szerencsés véletlen volt, így motiválva a többi dolgozót szakszervezethez való csatlakozásra, nemcsak az amazon esetében, hanem más cégeknél is.

Igaz a JFK8 raktárban sem volt könnyű dolga az ALU-nak, de a második raktárban jóval nehezebb feladatlesz a munkásoknak. Részben azért is, mert ez egy sokkal kisebb raktár –1500 fő szemben a 8300-zal –, illetve harmadannyi, csak 10 darab szakszervezeti szervező van ott jelen a JFK8-as 30-cal szemben. Arról nem is beszélve, hogy a vezetőség folyamatosan félreinformálja a dolgozókat a szakszervezettel és annak előnyeivel kapcsolatban.

Kelly Nantel az Amazon egyik szóvivője szerint a cég abszolút a dolgozók döntésére bízza a szakszervezethez való csatlakozást, viszont az Amazon szerint

„a szakszervezet nem a legjobb módja a dolgozók érdekérvényesítésének”.

A szakértők szerint mégis sikeres lehet az ALU akciója, ugyanis az áprilisi győzelmük hatalmas lendületet és legitimitást adott a mozgalomnak, arról nem is beszélve, hogy mind Bernie Sanders – aki levélben kérte Joe Biden elnöktől, hogy bontsa fel az állam az Amazonnal kötött szerződéseit addig amíg az folytatja szakszervezet-ellenes tevékenységeit –, mind Alexandria Ocasio-Cortez baloldali politikusok felszólaltak a kezdeményezés mellett. De politikusokon kívül más amerikai szakszervezetek is támogatásukat és szolidaritásukat fejezték ki az ALU mellett, mint például a légi utaskísérők szakszervezete.

A szakszervezet hosszabb szüneteket, magasabb, legalább 30 dolláros órabért és nagyobb munkabiztonságot követel az Amazontól, továbbá ennél a raktárnál különös figyelmet szenteltek a szakszervezeti szervezők a részmunkaidős munkavállalókra, akik hosszú ideje szeretnének már teljes állásban a cégnél dolgozni, de ezt eddig nem tették nekik lehetővé.

Az ALU első győzelmével kapcsolatban Angelika Maldonado, az ALU munkásbizottságának 27 éves elnöke azt nyilatkozta, hogy az

„Amazon valójában beleneveli a félelmet a dolgozóiba. Nemcsak teleplakátoltak mindent a szakszervezet ellenes posztereikkel, de sok olyan embert béreltek fel, akik belülről próbálták tönkre tenni a szakszervezetet”.

Pontosan ezért lenne hatalmas győzelem mind az Amazon dolgozói, mind a szakszervezetek, mind a munkásmozgalmak számára, ha ismét térdre tudná kényszeríteni az ALU a világ egyik legnagyobb és legbefolyásosabb cégét.