Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elbocsátják a 168 Óra teljes stábját, a Pesti Hírlapnál is leépítések jönnek

Ez a cikk több mint 1 éves.

Elbocsátja a 168 Óra című hetilapot eddig előállító, nagyjából 15 fős szerkesztőségi stábot a kiadó, írja a Media1.hu. A döntést Milkovics Pál, a kiadó vezérigazgatója és társtulajdonosa hozta meg. Milkovics azt ígéri, a lap a tömeges elbocsátás után is megjelenik, az újságot ezután külső szerzőktől vásárolt tartalmakkal töltik meg. Megerősítették azt is, hogy a kiadó másik termékénél, a Pesti Hírlapnál is elbocsátások voltak a hetilapos megjelenésre való átállás miatt.

Távozik posztjáról Makai József, a lap főszerkesztője is, de őt nem elbocsátják, hanem maga döntött így, mert nem ért egyet azzal a struktúraváltással, amit a vezérigazgató kezdeményezett. Ennek lényege, hogy ezután külsős szerzőktől rendelnek írásokat, tehát nem fix belsős szerkesztői gárdával dolgoznak a lapelőállításon.

A Media1 megkeresésére Milkovics megerősítette az elbocsátás tényét. Ezt azzal indokolta, hogy a lap hosszú ideje veszteséget termel, ezért költségcsökkentésre és a működés optimalizációjára van szükség. Megerősítette azt is, hogy az elbocsátásokat követően külső szerzőktől vásárolnának tartalmakat, szerinte ezzel drasztikusan csökkennek a kiadó költségei. A hírportál kérdésére Milkovics hozzátette, az elbocsátások nem érintik a 168.hu internetes oldalt, az online újság szerkesztősége önállóan működik egy ideje, és ott maradnak a belsősök ezután is.

A hetilap tartalmait a jövőben Trencséni Dávid hírigazgató és a hírigazgató munkatársai rendelik meg külsős újságíróktól.

A Media1 információi szerint, a kiadó nem vállal garanciát arra, hogy az eddigi szerzőktől és szerkesztőktől biztosan rendelni fog annyi tartalmat, hogy ez önmagában a szerzők megélhetését is biztosítsa.

A hírportál szerint főleg azoknak érheti meg a továbbiakban a lapba írni, akik a 168 Óra mellett KATA-s vállalkozóként máshová is dolgoznak.

A vezérigazgató szerint ez volt az egyetlen üzletileg racionális lépés annak érdekében, hogy a 168 Óra a továbbiakban is meg tudjon jelenni. Milkovics Pál megköszönte a stáb eddigi áldozatos és professzionális munkáját, mivel magas színvonalú, jó lapot állítottak elő.

A 168 Órát kiadó Michaeli, Schwartz & Brit Media Zrt. (akkori nevén Brit Media) 50 százalékát tavaly júliusban vásárolta meg Shabi Michaeli izraeli-grúz származású üzletember, aki az ügyletet követően a Media1-nek adott interjúban elismerte, hogy bő tíz éves barátság fűzi Rogán Antal fideszes politikushoz. Michaeli állítása szerint a politikussal való jó kapcsolatnak semmi köze a befektetéshez. A kiadó néhány nappal az április 3-i választások után egy másik általa birtokolt terméknél, a Pesti Hírlapnál is komoly változtatást eszközölt. A magas nyomdai költségekre és a papírárak drasztikus emelkedésére hivatkozva úgy döntöttek, átállnak napiról heti megjelenésre, amely jelentős elbocsátásokat okozott az újságnál.