Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Esély” néven építené újra az MSZP-t Ujhelyi István

Ez a cikk több mint 1 éves.

A Magyar Szocialista Párt volt alelnöke, jelenleg EP-képviselője, Ujhelyi István Facebook-posztban fejtette ki vízióját a párt jövőjéről. A szombati választmányi ülésen a párttársai elé is tárt javaslata szerint alapjaiban kellene megváltoztatni a pártról kialakult képet a közvélemény szemében, valamint a párt szerkezetét is teljesen újraszervezné a 19 éve az MSZP-ben politizáló képviselő. Hogy mindehhez mit szólnak a párttársai, az nem derült ki posztjából.

Ujhelyi szerint a negyedik kétharmados Fidesz-győzelem után kérlelhetetlen, sőt fájdalmas őszinteségre van szükség, annak felismerésére, hogy „az alapokig vissza kell bontani az építményt”. Ujhelyi úgy látja, az MSZP brandje „avíttá vált”, végleg elhasználódott, a nagypárti reflexek és a harminc évre visszatekintő múlt elengedése szükséges a megújuláshoz.

„Ki kell tudni mondani, hogy elhervadt a szegfű, ami ugyanakkor nem azt jelenti, hogy a kaspóval együtt kell kidobni: inkább új földet kell hozni, friss vízzel megöntözni és egy új virágot elültetni.” – festette le a helyzetet Ujhelyi István.

A képviselő a párt szociáldemokrata értékeit megtartva gyomlálná ki és ültetné újra azt a bizonyos szegfűt. A terv szerint az új alakzat már nevében is hordozná mindazt, amit nyújtani szeretne választóinak és Magyarországnak, így

a megújuló MSZP az elképzelés szerint „Esély” néven folytatná politikai tevékenységét.

Az új név új szervezeti felépítést is hozna, a közelebbről meg nem határozott „nagypártos működési reflexek” helyett a leendő Esély helyi kisközösségek hálózata lenne, valóban kétirányú belső kommunikációval és olyan helyben aktív politizálással, amely hangsúlyosan a konkrét ügyek mentén építené ki üzeneteit, tevékenységét.

Ilyen konkrét ügyekre hozta fel példaként a politikus a négynapos munkahét bevezetését, a rákos megbetegedések kezelésének nemzeti stratégiáját, vagy az Unió támogatásával végbevitt energetikai beruházásokat, mellyel egy zöld rezsicsökkentés jönne létre – hogy ezek az ügyek mennyiben számítanak helyinek és megfoghatónak, illetve miért épp ezeket emelte ki javaslata kapcsán Ujhelyi, arról nem számolt be posztjában. Mindenesetre a politikus szerint „most jött el a pillanat a fordulatra”. Ő a követkető hetekben is országjárásra megy, hogy még több képviselhető ügyet gyűjtsön be, és támogatókat szerezzen javaslatának.

Kérdés, hogy a képviselő javaslata nyomán tényleg meg tudná-e haladni a sokak szerint díszellenzéki, vagy a képviselő metaforájánál maradva a dísznövényi státuszát a megújuló párt, meg tudná-e fordítani a javaslat a párt többéves, évtizedes hanyatlását, egy új, közösségibb politikai szerveződéssel elérné-e azokat a hagyományosan szocialista választókat, akik rég elfordultak tőlük.

Mindenekelőtt azonban párttársait kell meggyőznie a változtatásokról Ujhelyinek, hisz eddig az MSZP vezetősége semmi jelét nem adta, hogy komolyan fontolgatnának egy ilyen léptékű átszervezést, Kunhalmi Ágnes a Mércén nemrég megjelent választási értékelőjében sem találni utalást hasonlóra. A párt társelnöke ehelyett a hibás kommunikációban, a miniszterelnök-jelölt világnézeti elkülönbözésében, a progresszív és a zöld értékek nem elég hangsúlyos képviseletében látta a vereség okát, és ezeken változtatna.