Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tüntetést tartanak vasárnap a letartóztatott ligetvédő, G Ras mellett

Ez a cikk több mint 2 éves.

Előzetes letartóztatásba helyezték április 12-én Komáromy „G Ras” Gergely ligetvédő zenész-aktivistát – derül ki az előadó családja által szervezett szolidaritási demonstráció Facebook-eseményéből. A tegnap létrehozott eseményből kiderül az is, G Rast és kilenc Ligetvédő társát csoportos garázdaság bűncselekményével vádolják 2017 óta, amelynek tárgyalási szakasza csak nem rég kezdődött el.

2022. március 7-én elfogató parancsot adtak ki G Ras ellen, majd 2022. április 12-én előzetes letartóztatásba vették annak ellenére, hogy jogkövetően felvette a kapcsolatot a bírósággal.

„A hivatalosan is bejelentett demonstrációt a Nagy Ignác utcai büntetés-végrehajtási intézet előtt tartjuk, ahol jelenleg is fogva tartják őt. Ez egy békés, zenés demonstráció, kérjük ennek tiszteletben tartását!”

Az eseményben röviden összefoglalják Komáromy aktivista múltját is, ebből kiderül, hogy először 2015-ben került fogdára, amikor az országot elárasztó menekült-ellenes plakátok hatására aktivizmusba kezdett. A ligetvédőkhöz 2016-ban csatlakozott.

„A folyamatos rendőri vegzálás és az erőt próbáló fizikai védelmezése Budapest egyetlen valódi zöldterületének, sorozatos tárgyalásokat vont maga után, amelyek a mai napig tartanak.”

A Fidesz negyedik kétharmados győzelme után ismét kiújulni látszik a Liget-projekt körüli konfliktus a kormány és a főváros között. Amíg Orbán Viktor 2019-ben az önkormányzati választások után még úgy fogalmazott, „ha a főváros nem támogatja, akkor nem lesz Liget projekt”, az április 3-ai győzelem után már úgy nyilatkozott a témában:

„A választások eldöntötték, a szüneteltetett Liget-projekt eredeti formájában valósul meg.”

A Telex megkeresésére a beruházásért felelős miniszteri biztos, Baán László elmondta, a Néprajzi Műzeum idén tavasszal nyitja meg kapuit, a másik három szüneteltetett építkezés (Új Nemzeti Galéria, Magyar Innováció Háza, Városligeti Színház) terveit áttekintik és „megfelelő ütemezésben” elindítják majd a beruházásokat.

Karácsony Gergely az ügyben a Klubrádiónak azt nyilatkozta:

”Nagy tétben mernék fogadni, hogy ezek az építkezések nem fognak elindulni, mert nem lesz rájuk pénz”

A főpolgármester hozzátette, az államnak ezermilliárdos tételeket kell rendeznie, hogy tartani tudja a helyzetet. De ha mégis meglépné ezt a kormány, minden lehetséges politikai és jogi eszközt megragadnak azért, hogy a budapestiek akaratának érvényt szerezzenek.

(444, Telex, Mérce)

Címlapkép: Facebook/Gregory G Ras (Komáromy Gergő)