Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ungár: „Soha nem fogunk nyerni, ha olyan embereket választunk fontos pozíciókra, akik szerint a baloldali egy szitokszó”

Ez a cikk több mint 2 éves.

Interjút adott a Telexnek az ellenzék választási vereségét az első perctől fogva erős kritikával illető Ungár Péter. Az LMP képviselője beszélt többek közt a vereség okairól és a belátás hiányáról, a baloldali politika jövőjéről és Gyurcsány Ferencről, valamint visszaszólt Tordai Bencének is.

„(…)ellenzéki kollégáim egy jelentős része nem látja, hogy ez egy letaglózó vereség. Önfelfelmentő mondatok vannak, amik a külső körülményekre hivatkoznak, és amik semmilyen önvizsgálatot nem jelentenek. Egy budapesti zárt elit rétegnek politizáltunk, azon kívül pedig senkit nem érdekelt a vekengésünk.”

– kezdte Ungár. Úgy látja, az LMP-nek is van felelőssége a vereségben, de szerinte „bonyolultabb, nagyobb és strukturálisabb ez a bukó, mint hogy azt mondjuk, Márki-Zay Péter vagy Gyurcsány Ferenc hibája lenne.”

A politikus szerint sokan jelezték a problémákat a kampány során – elmondása szerint Kunhalmi Ágnes például önmagát ismételgetve mondta folyamatosan, hogy ne putyinozással válaszoljanak a háborúra, mert rossz vége lesz -, ugyanakkor nem teljesen érzi jogosnak, hogy miközben sokan azzal ekézik az LMP-t, hogy szinte nem is létező párt, számonkérik rajta, hogy miért nem irányította a nála sokkal nagyobb pártokat. Bár vétójoguk van, több olyan eset volt, amikor ellentétes álláspontunk volt, és csak azért vonták vissza a vétójukat, hogy ne akadályozzák az ellenzéki összefogást.

Szerinte az előválasztással többek közt az volt a probléma, hogy túl sok időt hagytak a Fidesznek legyalulni a miniszterelnök-jelöltjüket. Hozzátette:

„Azzal, hogy beengedtünk külső szereplőket is, még nem volt lehetőség ellenzékváltásra. Márki-Zay Péter kiállt az előválasztás után, és azt mondta, hogy ellenzékváltás történt, miközben más civil jelölt nem nyert rajta kívül, és a pártok jelöltjeit akarta vezetni. Ez a hat párt által szervezett buli volt. Mi finanszírozzuk és szervezzük meg a saját leváltásunkat? Hát ez egy abszurd elvárás.

Itt nem volt ellenzékváltásra lehetőség, és aki ennek az ígéretével szerzett szavazatokat az előválasztáson, az nem mondott igazat a választóknak.”

Ungár szerint hiba volt beengedni a Fideszt a baloldali térfélre a jóléti intézkedéseivel, amire nem volt válaszuk. „Még azt se mondtuk, hogy rendben vannak-e ezek a döntések, vagy nincsenek rendben, egyszerűen úgy tettünk, mintha nem léteztek volna. A háborús álláspont szintén egy tragédia volt.”

Utóbbival kapcsolatban kifejtette, valaki – szerinte nagyon bölcsen – az ellenzéki oldalon azt tanácsolta Márki-Zay Péternek, hogy rögtön az első pillanatban a nemzeti egységre kell felszólítani a miniszterelnököt, és le kellett volna vele valamilyen formában ülni, ez azonban nem történt meg. Szerinte tényszerűtlen és önfelmentő a vereséget a médiafölényre fogni, továbbra is azt gondolja, hogy tartalmi problémák állnak a háttérben.

„Én azzal töltöttem a politikai karrierem első nyolc évét, hogy Tordai Bence és a barátai orbánbérenceztek, és azzal támadtak, hogy nem fogtam össze Gyurcsány Ferenccel. Most meg, hogy összefogtam Gyurcsány Ferenccel, ez a probléma.”

– reagált Tordai Bence nyilatkozatára, mely szerint az LMP a DK zöldtagozata lett.

„Még nem telt el elég idő ahhoz, hogy erre tudjak válaszolni. Előbb arra kell válaszolni, hogy mit rontottunk el eddig. Én most nem akarok Tordai Bencére kitérni, mert a posztomban elmondtam, amit el szerettem volna, de aki úgy érzi, hogy a negyedik kétharmad tanulsága az, hogy a magyar társadalomban olthatatlan igény van a Párbeszéd külön indulására, az szerintem egy pár percet gondolkodjon még ezen a problematikán”

– folytatta, válaszolva arra a kérdésre, terveznek-e a jövőben szorosabban együttműködni a DK-val.

Gyurcsány Ferencet némileg védelmébe véve elmondta, szerinte a gyurcsányozás most egy hisztérikus reakció arra, hogy ne kelljen gondolkodniuk arról, hogy mit rontottak el.

„Gyurcsány Ferencet nagyon sok mindenben lehet és kell is kritizálni, de ha a 2010 előtti világról mindenben elfogadjuk a Fidesz narratíváját – és a gyurcsányozás ennek a szimbóluma –, akkor soha nem fogunk tudni nyerni, mert mindenben Fidesz gondolati struktúráját mondjuk vissza.

Soha az életben nem fogunk nyerni, ha olyan embereket választunk fontos pozíciókra, akik szerint a baloldali egy szitokszó, és ha nem adjuk vissza a saját szavazóink önbecsülését, hogy nem rossz dolog baloldali szavazónak lenni.

Ezt gondolom erről az új liberális hóbortról, ami a gyurcsányozás. Ugyanazok az emberek gyurcsányoznak, akik elmondták, hogy Márki-Zay Péterrel lehet csak nyerni, és egy percnyi önvizsgálatot nem tartottak.”

Ő maga olyan embereknek szeretne politizálni, „akik unják a jogállami kérdéseket, akik nem gondolják, hogy az Európai Unió bármikor meg fog bennünket védeni, akiket elképesztően nem érdekel a közmédia médiastruktúrája, meg a Nemzeti Színház partitúrája. Én azoknak szeretnék szólni, akik szerint probléma, hogy egy idősgondozó 194 ezer nettót keres, és a húsz százalékos béremelést elvitte az infláció.”

A folytatással kapcsolatban azt mondta: annak nem látja sok értelmét, hogy havonta felállnak, és válogatott szidalmakat vágnak Orbán Viktorhoz, mert ez senkit nem fog meggyőzni.