Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lecsapott a szlovák rendőrség a volt belügyminiszterre és valószínűleg hamarosan Robert Ficóra is

Ez a cikk több mint 2 éves.

Szerdán őrizetbe vették a volt szlovák belügyminisztert, és Robert Fico volt kormányfő közeli szövetségesét, Robert Kaliňák-ot, aki a gyanú szerint bűnszervezetet hozott létre a volt miniszterelnökkel közösen – vette észre az Azonnali. Fico-t csak azért nem tartóztatták le ugyanezen akció keretében, mert jelenleg parlamenti képviselő, így mindaddig védi a mentelmi joga, amíg azt a szlovák országgyűlés vissza nem vonja.

Robert Fico így is gyanúsított lett, mégpedig a Tisztítótűz nevű nyomozási kampány részeként, amelynek keretében korábban a teljes szlovák rendőri vezetést is letartóztatták.

Kaliňák annak idején a Kuciak-gyilkosság után mondott le, egyszerre Fico-val. Mint ismeretes, Ján Kuciak éppen egy Robert Fico pártjának (Smer-SD) és az olasz maffiának a kapcsolatát feltáró cikken dolgozott, amikor menyasszonyával együtt otthonában hidegvérrel meggyilkolták. Az újságíró korábban is kutatta a Smer körüli oligarchiák sötét ügyeit.

Az ügy miatt 2018-ban soha nem látott méretű tüntetéshullám zajlott Szlovákiában, a felháborodott emberek egy helyen még egy Smer-székházat is felgyújtottak. A kormány teljes válságba került az események hatására, és Robert Fico akkori miniszterelnök kénytelen volt lemondani végül, és utódja teljes kormányátalakítást hajtott végre.

A korrupció és a maffiával való együttműködés miatti általános felháborodás is hozzájárult ahhoz, hogy 2019-ben a zöld-liberális Zuzana Čaputovát választották államelnöknek.

A 2020-as kormányváltás után megerősödő államigazgatási tisztogatási operáció során egyre több, magas funkciókat akkor vagy korábban betöltő igazságszolgáltatási tisztviselőt, valamint egy sor oligarchát tartóztattak le, a nyomok pedig egyre feljebb vezetvén egyre inkább szűkült a kör Ficoék körül. Bár egyelőre biztosat nem tudni, ezzel állhat összefüggésben a mai letartóztatás is.

A Kuciak-per tárgyalása tavaly január közepén indult, a megrendelt gyilkosságot végrehajtó bérgyilkos, Miroslav Marček, aki korábban hivatásos katona volt, rögtön az első napon elismerte bűnösségét. Mint kiderült, a megrendelés csak Ján Kuciak meggyilkolására vonatkozott, menyasszonyára, Martina Kušnírovára, akit szintén megöltek 2018 februárjában, nem. Marček unokatestvérét, Szabó Tamást, aki szintén tettestárs volt a gyilkosságban, tiltott fegyvertartásért, az újságíró és jegyese meggyilkolásáért, valamint a gútai Molnár Péter ellen elkövetett gyilkosságért szeptember 3-án 25 évre ítélték.