Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„A Moszkva rakétacirkáló ma pontosan ott kötött ki, ahová a Kígyó-sziget védői küldték” – háborús összefoglaló

Ez a cikk több mint 1 éves.

A Mérce hétfői, szerdai és pénteki napokon összefoglalóval jelentkezik az ukrajnai háborúról. Ez az április 15-i nap összefoglalója. A korábbi összefoglalóinkat itt találod.

Robbanások Kijevben, elsüllyedt az orosz fekete-tengeri flotta zászlóshajója

Éjszaka több robbanás történt a nemrég felszabadult ukrán fővárosban. Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint az ukrán erők orosz területén történő akcióira válaszul fokozni fogják a Kijev elleni rakétatámadásokat.

Mindeközben az oroszok kivonultak Észak-Ukrajnából, az inváziót keletre és délre összpontosítják. Az ukrán hadsereg ma reggeli hadműveleti jelentése alapján az orosz csapatok Donyeck irányában Popasnaja és Rubeznoje városokat igyekeznek elfoglalni. Mariupol ostroma továbbra is tart, az orosz hadsereg már a kikötőt is elfoglalta, de a város több részében még dúlnak a harcok. A leghevesebb összecsapások továbbra is a város vas- és acélgyára köre összpontosulnak, itt gyűlt össze a város megmaradt védőinek nagy része.

Elsüllyedt az orosz fekete-tengeri flotta zászlóshajója, a Moszkva rakétacirkáló, az Ukrán fél állításai alapján rákétatalálat érte. A hírek szerint épp ez az a hajó, melynek az invázió első napján a Kígyó-szigetet védő ukrán partiőrség rádión azt üzente, hogy „húzzon a faszba”

„A Moszkva rakétacirkáló ma pontosan ott kötött ki, ahová a Kígyó-sziget védői küldték” – írta Makszim Marcsenko, az odesszai régió kormányzója.

ukrán postai bélyeg / Wikipédia

Az orosz fél eleinte tagadott, de tegnap este elismerte a hajó elsüllyedését. Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint a hajó jelentős sérüléseket szenvedett – állításuk szerint lőszertűz és a „viharos tengeri körülmények következtében” -, a krími Szevasztopol felé tartott, de oda már sosem ért el. A közel 500 fős legénységet állítólag evakuálták. Ukrajna azt állítja, hogy a hajó kapitánya, Anton Kuprin meghalt a robbanás és a fedélzeti tűz során.

Ukrajna betiltotta a „Z” és „V” betűk jelképként történő használatát

Az ukrán parlament népirtásnak minősítette a háborút, Oroszországot pedig terrorista államnak és betiltotta az orosz hadseregben használatos „Z” és „V” betűk jelképként történő használatát.

Ma reggel Irina Verescsuk, ukrán miniszterelnök-helyettes a  Telegramon kilenc humanitárius folyósó megnyitását jelentette be, ezek Mariupol, Bergyanszk, Tokmak és Energodar városaiból vezetnek Zaporizzsja felé, elsősorban autósok számára nyílnak ki. Későbbi jelentések szerint nem érkeztek autók Zapirizzsjába, azaz feltételezhetően a ma sem tartotta be ígéretét az orosz fél, és nem nyílt humanitárius folyosó Mariupolból.

Finnország európai ügyekért felelős minisztere „Nagyon valószínű, hogy Finnország csatlakozni fog a NATO-hoz”

Tytti Tuppurainen Finnország európai ügyekért felelős minisztere egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy Finnországban lakossága már döntött, óriási többségben vannak a NATO-hoz csatlakozni kívánók. Parlamenti döntés még nem született, de nagyon valószínű annak kimenetele a miniszter szerint. 

Oroszország Finnország és Svédország NATO-közeledésének hírére a nukleáris eszkaláció fenyegetésével válaszolt. Dimitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnöke úgy nyilatkozott

„Szó sem lehet mostantól a Balti régió atommentességéről”

A fenyegetés némiképp abszurd, hisz ahogy arra a litván védelmi miniszter is rámutatott, Oroszország jelenleg is rendelkezik atomfegyverekkel a Balti térségben.

Mindeközben az Európai Unió újabb szankciókon dolgozik, az olajimport betiltása lehet a következő lépés. A névtelenül nyilatkozó uniós tisztségviselők szerint részben a Bucsában tapasztalt tömeggyilkosságok lökték tilalom felé az országokat, bár a 27 EU-tag mindegyikének együttesen kell szavaznia majd ahhoz, hogy érvénybe léphessen. A tilalom sávos lenne, így segítve az országokat az átállásban, legkorábban a francia elnökválasztás után dönthetnek róla, hogy annak eredményét ne befolyásolja.

(Guardian, BBC, Reuters, Sky news, MTI)

Hogyan lehet Magyarországról segíteni?

A magyarországi társadalom látható része mozdult meg a menekültek segítésére úgy a határ mellett mint más településeken és a fővárosban, példás szolidaritásról tanúbizonyságot téve, ami a kormány hosszú évek óta tartó menekültellenes kampánya után nem kis szó – igaz, ezúttal a kormány is a menekültek megsegítése mellett foglal állást.

Összefoglalónkban összeszedtünk néhány módot, ahogy a menekülteken segíteni lehet.

A legjobb, ha valamilyen szervezeten keresztül nyújtunk segítséget, legyen szó tárgyi vagy immateriális segítségről, például tolmácsolásról vagy szállásadásról. A szervezetek ugyanis fel tudják mérni, milyen erőforrásokra van szükségük, és mivel rendelkeznek.

Így érdemes nézni a következő felületeket:

  • Migration Aid – a Facebook oldalukon rendszeresen közzéteszik az aktuális helyzetjelentést, valamint hogy épp mire van szükségük. Oldalukon megtalálható a telefonszámuk is.
  • A közösen segítő Budapest Bike Maffia és Age of Hope Alapítvány szintén folyamatosan közzéteszi, mire van szükség.
  • A települési önkormányzatok online felületei, Facebook-oldalai – a határmenti települések, mint például Záhony vagy Fényeslitke, közzéteszik felhívásaikat, hogy mire van szükségük a menekülők ellátásához. Ugyanígy országszerte számos önkormányzat írja ki, hogy milyen segítségre van szükségük akár helyben berendezett humanitárius központjaikhoz, akár hogy a határra küldjék.
  • Egyházi szervezetek – többek között a Mazsihisz, az EMIH, a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Máltai Szeretetszolgálat is részt vesz a menekülők segítésében, velük is felveheti a kapcsolatot, aki segítséget ajánlana.
  • Ezen az oldalon magyarul, ukránul és angolul találhatnak hasznos információkat a menekülők.

Összegyűjtöttünk egy listát a helyben dolgozó, segítségért folyamodó ukrajnai szervezetekről is:

  • Commons | Cпільне társadalomkritikai lap Ukrajnában, munkatársai közé tartozik a beszélgetésen felszólaló Denisz Pilas, és a Mércén korábban fordításban közölt Tarasz Bilousz is.
  • A Longo Maȉ kooperatíva a luganszki régióban, Vrubivkán segít gyerekek biztonságba helyezésében, ukrán hrivnyában erre a számlaszámra: 4441114451067639 (Кошан Bіачецлав Антонійоіч Монованк), euróban pedig a következő számlára lehet utalni. UA 2032200100000262063011162 (számlaszám: 26206306311162, Koshan Viacheslav, 90440, Ukrajna, Zakarpatska régió, Khustskyi körzet).
  • Az Operation Solidarity egy kölcsönös segítségnyújtáson alapuló szervezet, amelyet az ukrajnai háborús helyzet elől menekülők és a helyi mozgalmakban továbbra is résztvevők segítésére hoztak létre anarchista kollektívák.
  • Ukraine Solidarity Campaign az ukrajnai szocialisták és szakszervezeti tagok számára szolgáltat információkat és támogatást. Az angliai székhelyű szervezet több ukrajnai mozgalommal áll kapcsolatban (a csoportok listája elérhető weboldalukon).
  • BEARR Trust kelet-európai és közép-ázsiai civil szervezeteket segítő alapítvány. Külön gyűjtést indítottak ukrajnai szervezetek segítésére, amelynek bevételeit azon civil szervezeteknek utalják, amelyekkel korábban közösen dolgoztak projekteken.
  • Fight For Right ukrajnai civil szervezet az országban maradni kényszerülő fogyatékossággal élőknek nyújt segítséget. A civil szervezet telefonos és helyszíni segítségnyújtással is foglalkozik.
Címlapkép: Wikipédia